Mainos

Ampujalla mukanaan satoja patruunoita ja polttonestettä

Koulurakennuksesta on löytynyt kaikkiaan 69 hylsyä. Ampuja Pekka-Eric Auvinen oli ampunut uhrejaan joissain tapauksissa lähes 20 kertaa. Auvisella oli mukanaan myös polttonestettä, jolla hän yritti sytyttää koulua tuleen.

Keskusrikospoliisin mukaan kaikki kaikki eilisen Jokelan koulusurman uhrit on tunnistettu. Uhrit olivat 16-61-vuotiaita. Omaiset on tavoitettu. Poliisin mukaan uhreista viisi oli 16-18-vuotiaita nuorukaisia. Lisäksi kuoli kolme naista: 61-vuotias rehtori, 43-vuotias terveydenhoitaja ja 25-vuotias aikuisopiskelija.

Keskusrikospoliisi kertoi tiedotustilaisuudessa iltapäivällä, että kaikki kahdeksan vainajaa menehtyivät ampumavammoihin, jotka olivat siinä määrin kuolettavia, ettei uhrien pelastamiseksi olisi ollut mitään tehtävissä.

Kahdestatoista loukkaantuneesta yhdellä oli lieviä ampumahaavoja. Muut loukkaantuivat lievästi evakuoinnin yhteydessä.

Pekka-Eric Auvisella oli mukanaan lähes 400 patruunaa. Hän ampui koulussa 69 kertaa, loput patruunat jäivät jostain syystä käyttämättä.

Auvinen oli jättänyt itsemurhaviestin, johon oli kirjoitettu yhteiskuntavastaisia ajatuksia ja jäähyväiset perheelle. Viesti on poliisin hallussa. Auvinen näyttää toimineen yksin.

Katso KRP:n

Tekijä yritti sytyttää Jokelan koulun tuleen

Auvisella oli mukanaan myös polttonestettä. Hän oli valellut nestettä seiniin ja käytäviin, mutta ei ollut onnistunut sytyttämään tulipaloa.

Katso ampujan eteneminen

Auvinen liikkui koulun eri kerroksissa. Eniten uhreja löydettiin pohjakerroksesta, josta on löytynyt myös eniten hylsyjä. Pohjakerroksessa Auvinen myös ampui poliisia kohti.

Kaksi uhreista löydettiin ulkoa ja kuusi koulurakennuksen sisältä.

Auvinen oli ampunut uhrejaan muutaman kerran, joissain tapauksissa lähes 20 kertaa.

Kaikissa ruumiissa oli useita ampumavammoja, pääasiassa pään ja rintakehän alueella. Yksittäisiä ampumavammoja oli myös muualla uhrien kehoissa.

Poliisi tuli paikalle 11.55 ja pyrki eristämään paikan. Poliisi käskytti miestä luopumaan aseesta, jolloin ampuja vastasi laukauksella.

Poliisi kertoo, ettei sillä ollut mitään mahdollisuuksia käyttää asetta, koska sivulliset olisivat muuten joutuneet vaaraan.

Viimeisten poliisin kuulemien laukausten jälkeen surmaaja on ampunut ainakin itseään päähän. Hänet löydettiin kello 13.53, vasta kaksi tuntia viimeisten laukausten jälkeen.

Tänä aikana poliisin piti suojata ja ottaa vastaan pakenevia lapsia. Pohjakerroksesta oli rikottu ikkunoita, joista oppilaita pakeni pihalle.

Poliisi joutui murtamaan suurimman osan luokkien ovista saadakseen lapset ulos. Valtaosa oppilaista oli lukkiutunut luokkiin koulun rehtorin kehotuksesta.

Auvinen haki aselupaa harrastuksen perusteella

Auvinen sai aseenkantoluvan ampumaharrastuksensa perusteella. Hän oli Helsinki Shooting Clubin jäsen.

Aseenkantoluvan Auvinen sai 19. lokakuuta ja hankki ilmeisesti aseen pian tämän jälkeen. Poliisi arvioi, että surmaaja toi aseen samana päivänä mukanaan kouluun.

Poliisin mukaan Auvinen oli yksinäinen ja yhteiskuntavastainen. Hän tunsi myös vetoa ääriliikkeisiin..

Poliisi ei ole löytänyt mitään yhteyttä tekijän ja uhrien välillä.

Vanhemmat poliisisuojelussa

Poliisi on tehnyt kotietsinnän Auvisen kotiin, josta takavarikoitiin muun muassa kirjoja ja muuta kirjallista materiaalia. Ampujan uskotaan toimineen yksin. Ainakaan vanhemmilla ei ollut tietoa hänen aikeistaan.

Auvisen vanhemmat toimittivat tänään poikansa itsemurhaviestin poliisille.

Ampumisen jälkeen Auvisen vanhemmat ovat saaneet uhkailuja, ja he ovat poliisisuojelussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.