Ampuja iski Norjan iskun muistopäivänä – "Selvä yhteys Breivikiin"

55:43

Münchenin ostoskeskusampumisesta epäilty 18-vuotias mies suhtautui pakkomielteisesti joukkosurmiin liittyvään kirjallisuuteen ja muuhun aihepiiriin liittyvään materiaaliin, kertoi Münchenin poliisi lauantaina tiedotustilaisuudessa.

Poliisin mukaan epäillyllä oli ilmeinen linkki joukkosurmaaja Anders Behring Breivikiin. Münchenin isku tapahtui päivälleen viisi vuotta sen jälkeen, kun Breivik surmasi yhteensä 77 ihmistä Oslon keskustassa ja Utöyan saarella. Useat mediat viittaavat myös Bild-lehden haastatteluun, jossa ampujan koulutoverit kertovat ampujan käyttäneen Whatsapp-profiilikuvana Breivikin kuvaa.

Poliisin mukaan sen sijaan ei ole viitteitä siitä, että Münchenin ampujaksi epäillyllä olisi linkkiä äärijärjestö Isisiin. Poliisi kuvaili hyökkäystä "klassiseksi esimerkiksi häiriintyneen ihmisen teosta".

Tutkijat lähtevät olettamuksesta, että kyse oli yksittäisen ihmisen niin sanotusta amokjuoksusta. Termiä käytetään kuvaamaan mielipuolista ja vaarallista riehumista aseen kanssa, joka usein päättyy itsemurhaan. Syyttäjän mukaan epäilty oli kärsinyt masennuksesta ja oli tiettävästi ollut psykiatrisessa hoidossa.

Sisäministerin mukaan mies oli kärsinyt kiusaamisesta. Poliisin mukaan epäillyn kotoa oli etsinnöissä löytynyt amokaiheista kirjallisuutta ja artikkeleita. Epäilty surmasi veriteon jälkeen itsensä.

4:02

Uhrit pääosin nuoria

Poliisi arvelee, että ampujaksi epäilty David Ali Sonboly saattoi esiintyä tyttönä Facebookissa ja lähettää siellä tekaistun McDonald's-mainoksen houkutellakseen ihmisiä pikaruokalaan, jossa hän avasi tulen. Poliisi sanoi tiedotustilaisuudessa, että epäilyt vaativat vielä lisäselvityksiä.

Poliisin mukaan ampuja oli käyttänyt 9-millimetristä Glock-pistoolia, johon hänellä ei ollut lupaa. Repussaan hänellä oli ollut 300 ammusta. Poliisille on vielä epäselvää, mistä ampuja oli aseensa saanut ja millä rahalla. Epäselvää on myös, oliko ampuja tekohetkellä huumeiden tai lääkkeiden vaikutuksen alainen.

Perjantain joukkoampumisessa kuoli yhdeksän ihmistä, joiden joukossa oli kolme 14-vuotiasta, kaksi 15-vuotiasta sekä 17-, 19-, 20-, 45-vuotiaat, kertoi Bayerischer Rundfunk tiedotustilaisuuden perusteella.

Poliisin mukaan ampumisessa haavoittui 4 ihmistä ja lisäksi 23 loukkaantui paetessaan tai paniikin takia – osa myös muissa osissa kaupunkia kuin ampumispaikalla. Aiemmin oli puhuttu useiden loukkaantuneen juuri ampumisessa.

Uhreista kolme oli tyttöjä tai naisia. Kuolleista kolme oli turkkilaisia, kolme kosovolaista ja yksi kreikkalainen. 

Edellinen isku neljä päivää aiemmin

Münchenin isku sattui vain neljä päivää sen jälkeen, kun äärijärjestö Isisistä vaikutteita saanut 17-vuotias turvapaikanhakija hyökkäsi kirveen ja veitsen kanssa matkustajien kimppuun paikallisjunassa Würzburgin kaupungissa Baijerissa. Iskussa haavoittui viisi ihmistä, joista kaksi vakavasti.

Heinäkuun 14. päivä tunisialainen Mohamed Lahouaiej Bouhlel ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon Ranskan Nizzassa ja tappoi 84 ihmistä. Kyseessä oli kolmas suuri isku Ranskan maaperällä puolentoista vuoden aikana. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja