Ampiaisia on nyt 20-kertainen määrä viime kesään verrattuna ja siihen on luonnollinen syy: ”Kilpailu voi olla hyvinkin raakaa”

Auto peittyi mehiläisiin Helsingissä 0:24

Ampiaisia on tänä kesänä noin 20 kertaa enemmän kuin viime kesänä. Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Jouni Sorvari kertoo, että taustalla näyttäisi olevan pitkällä aikajaksolla havaittavissa oleva sykli.

Video: Auto peittyi kesän alussa mehiläisiin Helsingissä. 

Käytännössä joka toinen vuosi on Sorvarin mukaan ampiaisten määrässä heikompi ja joka toinen vahvempi. Syitä ilmiölle on arvioiden mukaan monia.

– Vaihtelu johtuu todennäköisesti loisten ja tautien lisääntymisestä runsaina vuosina. Tai sitten siitä, kun runsaina vuosina tuotetaan paljon uusia kuningattaria, jotka joutuvat seuraavana keväänä kilpailemaan pesäpaikoista.

Kilpailu voi olla raakaa

Sorvari kertoo, että osa kuningattarista voi kuolla kilpailussa. Täten on siis olemassa vähemmän pesiä perustavia kuningattaria ja ampiaisten määrä vähenee.

– Kilpailu voi olla hyvinkin raakaa. Perustettavan pesän ja pesäpaikan pohjalta voi löytyä useita kuolleita kuningattaria, Sorvari sanoo.

Kasvu taas johtuu siitä, että heikompina vuosina ampiaisten yhteiskunnat tuottavat useita kuningattaria. Yksi pesä voi tuottaa jopa kymmenen kuningatarta.

Ensi vuonna taas vähemmän

Sorvari sanoo, että ampiaiskantojen tulevaisuutta on hankala ennustaa. Sama syklisyys näyttäisi kuitenkin jatkuvan.

– Eli ensi vuonna on huomattavasti vähemmän ampiaisia. Pesien koko voi olla yhtä suuri, mutta pesiä on vähemmän, Sorvari kertoo.

Jos katse käännetään pitkälle tulevaisuuteen, niin paljon ratkeaa siinä, kuinka kevään ja alkukesän säät kehittyvät. Pitkät kuivat ja lämpimät jaksot tarkoittaisivat kasvua ampiaisten määrälle.

– Sateinen ja kylmä kevät ja alkukesä vaikuttaisivat toiseen suuntaan.

Lue myös:

    Uusimmat