Amos Rexiin sai jonottaa parhaimmillaan tuntikausia, mutta museon tulos jäi miljoonia pakkasen puolelle – museonjohtajan mukaan voiton tekeminen lähes mahdotonta

Museoiden vetovoima 7:30
Amos Rexin johtaja oli vieraana aamun Huomenta Suomessa yhdessä Helsingin kaupunginmuseon johtajan kanssa.

Loppukesästä Helsingissä avatun taidemuseo Amos Rexin ensimmäinen näyttely oli yleisömenestys. Vastikään päättynyt näyttely houkutteli paikalle kaikkiaan noin 270 000 kävijää. Tästä huolimatta museo teki viime vuonna noin 2,5 miljoonaa euroa tappiota.

Museonjohtaja Kai Kartio kommentoi asiaa aamun Huomenta Suomessa. Hänen mukaansa museota on lähestulkoon mahdotonta pyörittää voitollisesti.

– Kiinteät kulut, kiinteistökulut ja henkilöstökulut ovat vain niin korkeita, hän sanoi.

– Jos meillä ihan läpi koko vuoden olisi koko ajan (museo) täynnä täyden pääsymaksun maksaneita asiakkaita, päästäisiin ehkä plus-miinus-tulokseen, hän jatkoi.

Myös alkaneen vuoden tulos arvioitu alijäämäiseksi

Kartio kommentoi myöhemmin MTV Uutisille, että myöskään alkaneelta vuodelta ei odoteta voitollista tulosta. Hän kuitenkin huomauttaa, että viime vuonna pääsylipputuloja oli vain neljältä kuukaudelta.

– Vuonna 2019 pystymme budjetoimaan kiinteät kulut suurehkolla varmuudella, mutta tulot ovat paljolti arvioita. Olemme niiden suhteen varovaisia, eli olemme budjetoineet alijäämäisen tuloksen, Kartio sanoo.

Tappiot maksaa lopulta museon omistaja, Konstsamfundet-säätiö, joka hallinnoi perustajansa, liikemies Amos Andersonin mittavaa omaisuutta.

Helsingin Sanomat uutisoi viime kesänä, että yhdistyksellä on sijoituksia noin 600 miljoonan euron arvosta. Siihen suhteutettuna museon tappiot siis tuskin tekevät suurta lovea yhdistyksen kukkaroon.

Lue myös:

    Uusimmat