"Ammu vaan kaikki, ei tälle enää mitään voi" – Kristiina muistuttaa, että eläinten luvattomalla syöttämisellä voi olla jopa tappavat seuraukset

Kuriton karitsakaksikko pelastaa päiväsi 0:29

Eläinten syöttämisellä tarkoitetaan usein hyvää, mutta pahimmillaan se voi tuhota yhden ihmisen elinkeinon ja usean vuoden kasvatustyön. 

Videolla kevyempää kuvaa maatilalta - kuriton karitsakaksikko pelastaa päiväsi!

"Ammu vaan kaikki, ei tälle enää mitään voi", totesi eläinlääkäri syyskuussa 2016 Kristiina Liinaharjan 26 nuoresta pässistä.

Aikaisemmin samalla viikolla pässit olivat saaneet tuntemattomalta ohikulkijalta suuren määrän omenatuoremehuaseman jätettä, joka lopulta johti siihen, että Liinaharjan vuoden kasvatustyö paketoitiin raatoautoon.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Joka kevät olen yrittänyt tiedottaa siitä, että älkää ihmiset syöttäkö toisten omistamia eläimiä. Pahimmassa tapauksessa käy näin, Liinaharja toteaa kahden vuoden takaisesta tapauksesta.

Hänen aiheesta kirjoittamansa päivitys on jälleen alkanut kiertää Facebookia ja sen sanoma on tärkeä. Laidunkauden alkaessa eläimiä alkaa ilmestyä tienvarsiin, mutta samalla ilmestyvät myös tuntemattomat laidunruokkijat.

Erityisesti lampaille tarjoiltuna ruohotuppo voi olla jopa vaarallinen. Liinaharja kertoo joutuvansa joka kesä lopettamaan ainakin yhden lampaan listerian takia.

 – Juurineen revityssä ruohossa on usein mukana multaa, joka on lampaalle vaarallista. Multa aiheuttaa moninkertaisen riskin sairastua listeriaan

Eikä ongelmana ole ainoastaan eläimille sopimaton ruoka.

– Eräältä ponilta katkesi jalka, kun hevoset ahneuksissaan tappelivat ojennetusta ruohotuposta. Useamman kerran eläimet ovat myös karanneet herkkujen perään – meillä tämä päättyi muutaman auton ketjukolariin ja vasikkaan konepellillä, kertoo Liinaharja.

Tärkeintä Liinaharjan mielestä on muistaa, että eläinrakkautta ilmaistaan vain omistajan luvalla ja omistajan määrittelemällä tavalla. Maatilat eivät ole jokamiehenoikeuden alaisia puistoja ja eläinten syöttäminen saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa eläimelle suunnatonta kipua.

Liinaharjan pienellä Vekkilän tilalla tarjotaan myös vaihtoehtoja eläinten luvattomalle ruokkimiselle.

– Hyviä kohtaamisia ihmisten ja eläinten välillä tietenkin on. Soittamalla etukäteen saa meillekin tulla mättämään sitä rehua ihan talikolla ja luvan kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat