Amerikkalainen kurpitsa-juustokakku

Tämä piirakka valmistuu hokkaido-kurpitsasta eli japanilaisesta talvikurpitsasta.

Hokkaidoa voi käyttää samoin kuin tavallista kurpitsaa. Sitä voi keittää, paistaa ja säilöä kuten isoaveljeäänkin. Lisäksi se soveltuu myös salaatteihin. Maultaan se on pehmeä ja makeahko.

Valmistus: Leikkaa ylä- ja alapäästä viipale, pane kurpitsa pystyyn ja halkaise keskeltä. Poista siemenet lusikalla ja kuori puolikkaat perunankuorimaveitsellä. Kypsennä 30-45 minuuttia.

1 juustokakku, halkaisija n. 24 cm

Pohja:
1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa

Pohjan päälle:
1-2 dl kurpitsasosetta

Juustotäyte:
3 dl kurpitsaa soseutettuna
6 liivakkoa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 munan keltuaiset
1 dl vaahterasiirappia
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl kanelia
2 munan valkuaiset

Päälle:
pieniä kauramuropipareita
kuohukermaa ja hieman vaahterasiirappia

Ota sulaneesta taikinasta n. ¼ erilleen ja leivo siitä pieniä pipareita piparimuotteja avuksi käyttäen, esim. Halloween-teemaan sopivia. Ne tulevat lopuksi kakun päälle. Paista niitä 5-10 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.

Paina loppu sulanut taikina irtopohjaisen vuoan pohjalle ja paista sitä uunin alimmalla tasolla n. 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kuori ja paloittele puolikas iso kurpitsa tai kokonainen pienempi hokkaido-kurpitsa lohkoiksi. Keitä ne vähäisessä vesimäärässä puolisen tuntia pehmeiksi.

Laita sillä aikaa liivakot kylmään veteen pehmenemään 5 minuutiksi. Soseuta pehmenneet kurpitsapalat. Sulata vedestä pois puristellut liivakot soseeseen. Kaada kurpitsa-liivakkoseos isohkoon kulhoon jäähtymään.

Vaahdota munanvalkuaiset erikseen vaahdoksi. Sekoita soseen muut aineet vispaten ja lopuksi varovasti valkuaisvaahto.

Levitä jäähtyneelle kakkupohjalle 1-2 dl kurpitsasosetta ja kaada sen päälle juustotäyte. Anna kakun kiinteytyä vähintään yön yli jääkaapissa.

Irrota kakku vuoasta tarjoilualustalle. Valuta kakun päälle ohuena nauhana vaahterasiirappia ja pursota kermavaahtoa, koristele pikkupipareilla.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat