Ålvadosilla maustettua omenatorttua

  • 200 g valmista lehtitaikinaa (28 x 28 cm)
  • 1 kananmuna
  • 4 kuorittua ja lohkottua omenaa, joista on poistettu siemenkodat
  • 50 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • hyppysellinen maustepippuria
  • hyppysellinen rouhittua neilikkaa
  • hyppysellinen muskottia
  • Ålvadosia (Ahvenanmaalla valmistettua calvadosia) tai calvadosia
  • tomusokeria koristeluun

Leikkaa lehtitaikina puoliksi eli kahteen 28 x 14 cm:n kokoiseen osaan. Leikkaa toinen osa kolmeksi suikaleeksi, joiden koko on 3 x 14 cm.

Voitele suuren taikinalevyn pitkät sivut munalla ja aseta taikinasuikale kummankin voidellun kaistaleen päälle. Voitele taikinan lyhyet sivut munalla ja katkaise kolmas taikinasuikale keskeltä. Paina kumpikin lyhyt suikale ison taikinan voideltujen päätyjen päälle. Painele taikinapohjaan reikiä ja voitele se munalla. Paista uunissa 200 asteessa 16–18 minuuttia.

Valmista omenatäyte pohjan paistuessa uunissa. Lisää paistinpannuun voi ja sokeri. Kuumenna ja anna karamellisoitua hieman. Lisää omenat, kaneli, maustepippuri, neilikka ja muskotti. Anna kiehua noin 5 minuuttia, jotta kastike paksuuntuu ja omenat pehmenevät.

Liekitä omenat seuraavaksi käyttämällä ålvadosia tai calvadosia. Anna seoksen kiehua hiljalleen 5–6 minuuttia, jotta osa nesteestä haihtuu. Kaada seos astiaan ja anna jäähtyä.

Ota lehtitaikinapohja uunista. Tee pohjan keskikohtaan reikiä haarukalla, jotta osa ilmasta pääsee pois. Asettele karamellisoidut omenat tortun keskelle. Koristele tomusokerilla.

Resepti: Sara la Fountain

(Täydellinen päivä 8.5.2008)

Lue myös:

    Uusimmat