Alkoholianniskelua vanhuksille palvelukeskuksessa – ”He ovat aikuisia ihmisiä”

Helsinkiläisen Riistavuoren palvelukeskuksen ravintolan juomalistaan kuuluu viiniä, kuohuviiniä, olutta ja likööriä. Johtaja Kirsi Santaman mielestä oikeus alkoholin nauttimiseen ei häviä vanhetessa.

Suomen laki mahdollistaa alkoholin anniskelun vanhainkodeissa. Riistavuoren palvelukeskuksessa, silloisessa vanhainkodissa, tähän mahdollisuuteen tartuttiin jo vuonna 2001 peruskorjauksen yhteydessä. Vanhainkodin ravintolasta haluttiin tehdä ”hieno ravintola”, jossa pääsee oikean ravintolan tunnelmaan.

Kaikkiaan alkoholia anniskelevia vanhainkoteja lienee Suomessa muutama kymmenen.

– Tärkeintä tässä on mielestäni ajatus siitä, että ikäihmisilläkin on tällainen mahdollisuus. He ovat aikuisia ihmisiä, ja jos aikuiset ihmiset osaavat käyttää alkoholia kohtuullisesti, niin mahdollisuutta nauttia lasi viiniä tai pullollinen olutta ei pidä viedä pois. Ikäihmisilläkin täytyy olla oikeus alkoholin nauttimiseen kohtuudella, Riistavuoren palvelukeskuksen johtajan sijaisena toimiva Kirsi Santama sanoo.

Käytännössä alkoholin menekki ei ole Riistavuoressa kovin suurta. Pieniä viinipulloja menee noin 60 kuukaudessa. Seuraavaksi suosituinta on konjakki. Myös väkevää alkoholia ostetaan jonkin verran.

– Jokainen asiakkaistamme ei käytä alkoholia. Ne, jotka käyttävät, haluavat lähinnä nauttia lasillisen viiniä aterian yhteydessä tai jonkin juhlavamman tilaisuuden kunniaksi. Silloin tällöin joku ottaa yhden pullollisen olutta ja nauttii sen esimerkiksi kesäpäivänä terassilla. Jälkiruoaksi saatetaan nauttia likööri tai ”pikkupaukku”.

– Asiakkaat ovat kohtuukäyttäjiä, eikä täällä ole koskaan ollut mitään järjestyshäiriöitä tai ongelmia alkoholin takia.

Alkoholia tarjoillaan joka päivä aamuyhdeksästä puoli kuuteen illalla.

– Toivoisin, että tulevaisuudessa useampikin vanhainkoti alkaisi anniskella alkoholia. Ylipäänsä suhtautumisessa ikääntyneeseen ihmisenä ja asiakkaana tarvitaan toisenlaista ajattelua: ettei määriteltäisi sitä, mitä saa syödä tai juoda, jos se pysyy niin sanotuissa keskieurooppalaisissa rajoissa, kuten ainakin täällä meillä on aivan hyvin pysynyt, Santama sanoo.

Seitsemän uutiset herätti keskustelua palvelukotien anniskeluoikeuksista maaliskuussa 2013. Katso alla olevasta videosta, mitä mieltä hoitohenkilökunta ja vanhukset olivat asiasta.

Lue myös:

    Uusimmat