Alhainen kipukynnys? Syy saattaa piillä aivoissa

Jotkut ihmiset tuntevat kipua herkemmin kuin toiset. Uuden selvityksen mukaan selitys saattaa löytyä aivojen rakenteesta. Asiasta kirjoitti Livescience-verkkosivu.

Yhdysvaltalaisen Wake Forest Baptist Medical Center -sairaalan tekemään kipukynnystä koskevaan selvitykseen osallistui 116 ihmistä. Osallistujien jalkaa tai kättä kuumennettiin pieneltä alueelta noin 49 Celsius-asteeseen eli seurauksiltaan ensimmäisen asteen palovammaa vastaaviin lukemiin. Myöhemmin osallistujien aivot magneettikuvattiin.

Tutkijat havaitsivat, että mitä ohuempi aivokuori ihmisillä oli aikaisemmin tarkkaavaisuuteen sekä itsetarkkailuun yhdistetyillä alueilla, sitä kipuherkempiä he olivat.

Kipuherkkyyteen liitetty aivoalue on osa verkostoa, joka aktivoituu, kun ihminen lepää tai "päiväuneksii" eli on niin sanotusti lepotilassa. Tutkijoiden mukaan ihmiset, joilla on vähemmän harmaata ainetta näillä alueilla, ovat herkempiä kivulle. Vastaavasti ihmiset, joilla harmaata ainetta on näillä alueilla enemmän ja joiden aivot ovat enemmän eräänlaisessa lepotilassa, voivat olla kivulle vähemmän herkkiä.

Myös tarkkaavaisuuteen yhdistetty aivoalue näytti liittyvän kivun kokemukseen. Tutkijat väittävät, että ihmiset, jotka pystyvät parhaiten keskittymään tarkkaavaisesti, saattavat olla myös parhaita hallitsemaan kipua.

Jos ihmisen kipuherkkyyttä pystytään ennustamaan, voidaan kipua tulevaisuudessa mahdollisesti hoitaa ja ehkäistä paremmin.

Havainnoista kerrottiin joulukuussa Pain-julkaisussa.

Lähde: Livescience.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat