Alexander Stubb astuu huomenna virkaansa – katso, mistä juhlallisuudet näkyvät parhaiten

Yleisöllä on mahdollisuus seurata juhlallisuuksia Helsingissä sekä Eduskuntatalon edessä että Kauppatorilla.

Suomen tasavallan seuraava presidentti Alexander Stubb astuu virkaansa 1. maaliskuuta. Tämä tarkoittaa paitsi maalle uutta presidenttiä myös yleisölle mahdollisuutta seurata juhlallisuuksia.

Virkaanastujaisten alussa Stubb saapuu yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa Presidentinlinnasta Eduskuntatalolle, missä Niinistö tarkastaa kunniakomppanian ennen eduskunnan täysistuntoon osallistumista. Kunniakomppania tarkastetaan sotilassoittokunnan soittaessa.

Täysistunnossa presidentti Niinistö pitää eduskunnalle puheen, johon eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) vastaa. Tämän jälkeen Stubb antaa juhlallisen vakuutuksen, joka mainitaan perustuslain 56. pykälässä. Vakuutus kuuluu:

– Minä --, jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä.

Vakuutuksen jälkeen puhemies Halla-aho esittää eduskunnan tervehdyksen uudelle presidentille, joka puolestaan pitää puheen eduskunnalle.

Täysistunnon jälkeen presidentit siirtyvät Eduskuntatalon edustalle, missä uusi presidentti tarkastaa kunniakomppanian. Tämän jälkeen he siirtyvät takaisin Presidentinlinnaan, jossa he puolisoineen tervehtivät yleisöä linnan parvekkeelta.

"Poliisi on näkyvillä"

Juhlallisuuksista kiinnostuneelle yleisölle on varattu paikka Mannerheimintieltä Eduskuntatalon edestä kunniakomppanian tarkastamisten seuraamiseen kello 11.50 ja noin kello 13. Lisäksi Presidentinlinnan parvekkeella vilkuttavia presidenttipareja pääsee katsomaan Kauppatorilta noin kello 13.10.

Helsingin poliisista kerrotaan, että liikenne katkaistaan eduskuntatalon edestä seremonioiden ajaksi. Myös Pohjoisesplanadin liikenne pysäytetään siksi aikaa, kun presidenttiparit ovat parvekkeella.

Lisäksi vieraiden ajoneuvot voivat poliisin mukaan aiheuttaa lyhyitä katkoksia liikenteeseen Presidentinlinnan edustalla, mutta virkaanastujaisilla ei ole suuria vaikutuksia liikenteeseen, sanoo ylikomisario Jari Kaikko Helsingin poliisista.

– Jos haluaa pelata varman päälle, Edunkuntatalon juhlallisuuksien aikana voi kiertää Runeberginkadun tai Helsinginkadun linjaa.

Kaikon mukaan virkaanastujaisten turvallisuusjärjestelyt vertautuvat tyypilliseen valtiovierailuun.

– Poliisi on näkyvillä.

Niinistö astui virkaansa kahdesti

Niinistön ensimmäisen presidenttikauden virkaanastujaiset vuonna 2012 houkuttelivat Presidentinlinnan edustalle sankan väkijoukon, poliisin tuolloisen arvion mukaan noin tuhat ihmistä.

Presidenttipari tervehti väkeä tuolloin linnan parvekkeelta yhdessä väistyvän presidentin Tarja Halosen ja hänen puolisonsa Pentti Arajärven kanssa. Väkijoukko intoutui huutamaan uuden presidentin etunimeä rytmikkäästi, ja muutama Eläköön!-huutokin raikasi torilla.

Toistamiseen Niinistö astui virkaansa 1. helmikuuta vuonna 2018, jolloin Niinistön puoliso Jenni Haukio oli viimeisillään raskaana. Presidentin kasvavaan perheeseen kohdistui median ja kansalaisten taholta valtavaa kiinnostusta.

Helsingin Kauppatorilla raikuivat tuolloin presidenttiparia ylistävät huudot, vaikka sankassa lumipyryssä ja viimassa paikalle saapui vain kourallinen ihmisiä.

Stubbin kabinetti koossa

Presidentin kanslian tulevaksi kansliapäälliköksi nimitettiin keskiviikkona valtiotieteiden maisteri Lauri Tierala. Hän siirtyy kansliaan ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) valtiosihteerin tehtävästä.

Lisäksi Stubb nimittää maaliskuun ensimmäisenä päivänä kabinettiinsa ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi Aliisa Tornbergin, viestintäpäälliköksi Mari-Kaisa Branderin, oikeudelliseksi neuvonantajaksi Juha Rainteen ja kotimaan asioiden neuvonantajaksi Tuomas Telkän.

Tornberg on toiminut presidentin kansainvälisten asioiden neuvonantajana vuodesta 2021. Mari-Kaisa Brander toimi opetus- ja kulttuuriministeriön viestintäjohtajana, kunnes hänestä tuli Stubbin presidentinvaalikampanjan viestintävastaava.

Juha Rainne siirtyy tehtävään ulkoministeriön kansainvälisen oikeuden yksikön johdosta. Telkkä on työskennellyt presidentin kansliassa kotimaan asioiden neuvonantajana vuodesta 2021.

Rasmus Hindrén nimitetään puolustuspoliittiseksi neuvonantajaksi 5. maaliskuuta alkaen ja Ville Brummer rauhanvälityksen neuvonantajaksi 18. maaliskuuta alkaen.

Hindrén siirtyy tehtävään puolustusministeriöstä, jossa hän on vastannut puolustushallinnossa Suomen Nato- ja EU-politiikasta. Ville Brummer on konfliktinratkaisujärjestö CMI:n ohjelmajohtaja. Hän jää virkavapaalle tästä työstä, kertoo CMI tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat