Professori: Tuleeko Stubbista koko kansan vai eliitin presidentti?

Alexander Stubb ja Pekka Haavisto haastattelussa tuloksen ratkettua 6:34
Alexander Stubb ja Pekka Haavisto haastattelussa tuloksen ratkettua.

Uuden presidentin on myös määriteltävä roolinsa kotimaisessa politiikassa: missä määrin hän osallistuu sisäpoliittiseen keskusteluun, joka ei hänelle varsinaisesti kuulu.

Politiikan tutkija Johanna Vuorelman mukaan sisäpolitiikassa Alexander Stubbin suuri tehtävä on ylläpitää kansallista eheyttä ja yhtenäisyyttä keskellä vastakkainasettelujen ilmapiiriä. Ilman kansallista yhtenäisyyttä ei ole myöskään maanpuolustustahtoa.

– Tämä vaatii presidentiltä paljon kykyä sanoittaa tilannetta, ottaa kantaa ja luoda sitä henkeä, että olemme yhtenäisiä.

Vuorelman mukaan etukäteen on vaikea sanoa, kuinka Stubb tässä tehtävässä selviää. Hän on kuitenkin taitava puhuja ja maltillisen linjan edustaja.

Kokoomuslaisen Stubbin nousua koko kansan presidentiksi vaikeuttaa se, että nykyinen hallitus tekee poikkeuksellisen oikeistolaista politiikkaa. Myös Stubbin olemus on aika elitistinen, arvioi puolestaan professori Ilkka Ruostetsaari.

–  Tuleeko hänestä eliitin ja etelän presidentti? Riittääkö hänellä motivaatiota päästä selville kansalaisten tunnoista ja tehdä maakuntamatkoja?

Otollista aikaa valtaa haluavalle

Presidentin arvojohtajan roolia on perusteltu muun muassa uuden presidentin virkaanastujaisissaan antamalla juhlallisella vakuutuksella, jossa hän lupaa kaikin voimin edistää Suomen kansan menestystä.

Ruostetsaari tosin huomauttaa, ettei mitään yhtenäistä kansaa edes ole olemassa, vaan eri väestöryhmillä on keskenään erilaisia tarpeita ja etuja ajettavinaan, kuten vaikka tuoreeltaan työmarkkinakysymyksissä.

– Presidentti voi ajaa miinaan, jos lähtee liian yksityiskohtaisesti puuttumaan.

Suzanne Innes-Stubb odottaa innolla Suomen edustamista maailmalla 2:43
Suzanne Innes-Stubb odottaa innolla Suomen edustamista maailmalla.

Presidentin on toki uskallettava ottaa kantaa vaikeisiinkin kysymyksiin. Viimeistään siinä vaiheessa, kun kiista alkaa horjuttaa poliittista vakautta, siitä tulee myös kansallisen turvallisuuden asia.

Presidentinvaalikeskusteluissa talouspolitiikastakin käännettiin turvallisuuspoliittinen kysymys.

– Turvallisuuspuhe laajenee koko ajan yhteiskunnassa, ja se tekee presidentin relevantiksi toimijaksi näillä uusilla alueilla. Tämä on otollista aikaa sellaiselle presidentille, joka haluaa lisää valtaa yhteiskunnassa, Vuorelma kuvaa.

Tutkija ei tosin usko, että Stubbilla aiemman poliittisen uransa perusteella olisi halua puuttua laajemmin sisäpolitiikkaan. Ulkopolitiikassa hän kyllä käyttänee kaiken tarjolla olevan vallan.

Lue myös:

    Uusimmat