Stubb: "Tasavallan presidentin päätehtävä on rauhan ylläpitäminen Suomen maassa, ja sen tulen tekemään"

Elämäni suurin kunnia, kommentoi kokoomuksen Alexander Stubb vaalitulosta. Iltakymmenen aikoihin Stubb kertoi, että vastuu tuntui harteilla.

– Kyllähän tässä tietysti käsittää sen vastuun ja painolastin, joka harteille laskeutuu siitä, että on Suomen tasavallan 13. presidentti. Erityisesti tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Sen voin luvata, että teen kaikkeni joka päivä sen tehtävän eteen.

Stubb sanoi, että vaikka vaalikamppailussa on puhuttu paljon sodasta, konflikteista, Natosta ja puolustuksesta, on presidentin päätehtävä rauha.

– Tasavallan presidentin päätehtävä on rauhan ylläpitäminen Suomen maassa, ja sen tulen tekemään. Sen lupaan.

Stubbilta kysyttiin, miten hänen linjansa presidenttinä poikkeaa väistyvästä presidentistä Sauli Niinistöstä.

– Tietysti tulen jatkamaan hänen perinnettään. Haluaisin jatkaa Niinistön linjalla, mutta samalla on ymmärrettävä, että nyt alkaa uusi aikakausi siinäkin mielessä, että olemme Naton jäsen, olemme sotilaallisesti liittoutuneet ja kylmän sodan jälkeinen aikakausi on päättynyt. Se tuo myös muutoksen tasavallan presidentin tehtävään, myös ylipäällikkyyteen, koska tulemme integroimaan puolustuksemme Natoon, Stubb kertoi.

– Jokainen tasavallan presidentti tuo tehtäväänsä tietysti oman kokemuksensa, oman asiantuntemuksensa ja persoonansa, mutta jos kuuden tai 12 vuoden päästä voin katsoa taaksepäin ja sanoa, että olin lähelläkään sitä tehtävän suoritusastetta, jonka presidentti (Niinistö) meille teki 12 vuoden aikana, olisin erittäin tyytyväinen. Kaikkeni tulen antamaan.

"Ei ollut elämänsuunnitelmissa"

Stubbilta kysyttiin, millaisen aseman puoliso Suzanne Innes-Stubb ottaa hänen rinnallaan.

– Eiköhän se ole vaimo, joka itse tämän asian niin sanotusti ratkaisee. Se on ilman muuta selvää, että me olemme asiasta keskustelleet jo silloin, kun lähdin tähän kisaan mukaan. Puhuimme paljon siitä, että hänellä on oma ammatillinen identiteettinsä, olen äärettömän ylpeä hänen urastaan ja siitä, että olemme myös pystyneet erottamaan nämä kaksi uraa toinen toisiamme tukien.

–  Nyt tietysti hän joutuu itse tekemään päätöksen, miten kykenee tai pystyy jatkamaan, koska tasavallan presidentin puolison tehtävä on suuri, kuten olemme nähneet Jenni Haukion osalta vuosien varrella.

Aiemmin illalla Stubb kertoi, että jos häneltä olisi kysytty seitsemän vuotta sitten, ei hän olisi uskonut, että palaa Suomeen Niinistön seuraajaksi.

–  Ei ollut niin sanotusti elämänsuunnitelmissa. Mutta joskus elämässä täytyy ottaa vastaan se, mikä tulee ja olla eräänlainen fatalisti ja uskoa, että kun tekee sydämensä pohjasta asioita, joihin itse uskoo ja on arvoilleen uskollinen, niin hyviä asioita tapahtuu.

Tulevien viikkojen osalta Stubb sanoi, että tulee saamaan niin sanottua luokiteltua tietoa.

– Paljon liittyy proseduureihin, mutta myös maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Siitä se lähtee, valmistaudutaan virkaanastujaisiin ensimmäinen päivä kolmatta.

Sitä Stubb ei avannut, mihin toimiin hän ryhtyy virkaanastujaisten jälkeen.

– Sen me näemme sitten ensimmäinen päivä kolmatta. Tässä on ihan hyvin aikaa niin sanotusti vetää happea, rauhoittua ja katsoa, mihin keskitytään seuraavien viikkojen aikana.

Lue myös:

    Uusimmat