Alamos Chardonnay 2003

  • Argentiina
  • Bodega Catena Zapata, Mendoza
  • Alkon numero: 570287
  • Hinta: 9,62 €

Nicola Catena syntyi Italiassa Marchen maakunnassa. Täältä tämä viinitilan työntekijän poika muutti Argentinan Mendozaan, jossa hän ryhtyi toteuttamaan omaa unelmaansa viinitilan omistamisesta sekä viinin tekemisestä vuonna 1902.

Viiniliike on tällä hetkellä saman suvun kolmannen sukupolven hallinnassa. Nykyistä omistajaa Nicolás Catena Zapataa pidetään Mendozan nykyaikaisen viininvalmistuksen pioneerina. Yhtiöllä on kolme tuotesarjaa: Catena Alta, Catena ja Alamos. Viiniliike on keskittynyt Malbec-, Cabernet Sauvignon- ja Chardonnay-rypäleiden viljelyyn.

Vuonna 2001 tila avasi uuden viinin huippumodernin valmistamon Mendozaan Agrelon kuntaan 940 metrin korkeuteen. Rakennus, jossa on Maya kulttuurin vaikutuksia, on nähtävyys arkkitehtonisessa mielessä. Tuotanto on suunniteltu siten, että viinin valmistaminen ja siirtäminen valmistuksen aikana olisi mahdollisimman lempeää. Näin pyritään välttämään erilaiset häiriöt viinin valmistuksessa, jotka vaikuttaisivat viinin makuun.

Rypäleet tulevat Tupungaton ja Agrelon alueen tarhoilta, joissa maaperä on hiekkaa, kalkkikiveä ja savea. Viinin käymisen jälkeen sitä on vanhennettu 5 kuukautta ranskalaisessa uudessa tammessa.

Viinin väri on oljenkeltainen, mutta siinä on hento häivähdys vihreää. Tuoksu on puhdas, nuori ja kohtalaisen runsas. Mukana on paahdetun tammen tuomaa savuisuutta, sekä samaisen tammitynnyrin antamaa vaniljan tuoksua. Maku on kuiva ja alkaa hedelmäisyyden ja hapokkuuden aistimuksella. Trooppiset hedelmät, vanilja ja paahteinen tammi tuntuvat niin tuoksussa kuin maussakin, mutta viinin tasapainoinen happorakenne pitää maun raikkaana. Jälkimaku on pitkähkö ja se päättyy hedelmäiseen tunteeseen.

Minkä kanssa?

Tällainen aromaattinen ja tasapainoinen viini on omiaan runsaampien makujen kanssa. Aromaattiset kalaruoat kuten välimerellisesti paistettu turska valkosipulin ja tuoreiden yrttien kera on yksi vaihtoehto. Toisaalta tämä viini sopisi hyvin vaikka paahdetulle porsaanlihalle tai uunissa haudutetulle kanalle. Liian keveät ruoat jäävät tämän viinin alle. Juustoksi valitsisin kypsän Brien tai Camembertin.

Tarjoile viini 8-10 asteisena.

Viiniartikkeli: sommelier Petri Pellinen/ Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja