Alabamassa hyväksyttiin Yhdysvaltojen tiukin aborttilaki – edes raiskauksen tai insestin uhri ei saa keskeyttää raskautta

Yhdysvaltain Alabaman osavaltio sääti tiistaina koko maan tiukimman aborttilain.

Alabaman republikaanivoittoinen senaatti hyväksyi tiistaina uuden aborttilainsäädännön, joka kieltää abortin melkein kaikissa tilanteissa. Abortti hyväksytään ainoastaan siinä tapauksessa, jos raskaana olevan naisen henki on uhattuna tai sikiö vaarassa kuolla.

Poikkeuslupia ei myönnetä edes raiskauksen tai insestin seurauksena alkaneisiin raskauksiin.

Lääkäri voi saada lähes 100 vuotta vankeutta

Tiistaina hyväksytty laki rankaisee abortin tehneiden naisten sijaan lääkäreitä. Toimenpiteen suorittanutta lääkäriä uhkaa minimissään 10 vuoden vankeustuomio ja kovimmillaan rangaistus voi yltää jopa 99 vuoteen.

Laki hyväksyttiin Alabaman senaatissa selvin äänestysluvuin 25-6. Kaikki lakia kannattaneet senaattorit kuuluivat republikaanipuolueeseen ja olivat miehiä.

Kiistellyn aborttilain käsittely kesti senaatissa useita tunteja.

– Teidän ei tarvitse kasvattaa näitä lapsia. Teidän ei tarvitse kantaa näitä lapsia sisällänne. Teidän ei tarvitse elättää näitä lapsia. Teidän ei tarvitse tehdä mitään lasten eteen, mutta silti haluatte päättää naisten asiasta heidän puolestaan, argumentoi demokraattiedustaja Vivian Davis brittilehti The Guardianin mukaan.

Davis esitti vastaehdotuksena myös esimerkiksi miesten vasektomioiden kieltämisen, mutta ehdotus ei saanut kannatusta miesvoittoisessa senaatissa.

Laki vaatii vielä allekirjoituksen

Senaatissa hyväksytty laki vaatii vielä ennen voimaantuloaan osavaltion kuvernöörin allekirjoituksen. Osavaltion republikaanikuvernööri Kay Ivey ei ole vielä kommentoinut lakia, mutta häntä on aiemmin kuvailtu tiukasti aborttivastaiseksi.

Uuden lain on myös arveltu nostattavan useita oikeuskanteita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa toimiva Planned Parenthood on kertonut käynnistävänsä oikeustoimet perustuslainvastaista lakimuutosta kohtaan. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja