Älä tuo omenan ja päärynän taimia Virosta – vaarallinen kasvitauti uhkaa!

Älä tuo omenan ja päärynän taimia Viron-tuliaisina, Evira varoittaa. Saatat tuoda mukanasi vaarallisen tulipolte-taudin. Suomi on ainoa EU:n maassa, jossa tautia ei esiinny! Viron-taimilla oltava suoja-aluepassi.

Puutarhaharrastajien Viron-matkaltaan tuomista taimista voi levitä vaarallinen tulipolte-kasvitauti Suomeen, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Tiettyjä hedelmäpuiden ja koristepensaiden taimia saa tuoda Suomeen vain, jos ne on viljelty valvotuilla taimitarhoilla ja niillä on erityinen kasvipassi. Tautia on löydetty Virossa vuonna 2012.

Tulipolte

Tulipolte on eräiden puiden ja pensaiden tuhoisa bakteeritauti. Sen torjunta on vaikeaa, koska kaikki tulipoltteen isäntäkasvit joudutaan hävittämään laajalta alueelta esiintymän ympäriltä.

Tautia on löydetty kaikista Euroopan unionin maista Suomea lukuun ottamatta.

Näistä kasveista:

Tärkeimpiä taudin isäntäkasveja ovat viljelykasveista omenat ja päärynät ja koristekasveista orapihlajat, pihlajat, ruusukvittenit, tuhkapensaat ja tuomipihlajat.

– Tulipoltteen isäntäkasveja, kuten omena- ja päärynäpuiden taimia, ei pitäisi nyt Virosta tuoda lainkaan, toteaa jaostopäällikkö Jari Poutanen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Taimilla oltava suoja-aluekasvipassi

Koska Suomessa tulipoltetta ei esiinny, EU on hyväksynyt Suomen suoja-alueeksi. Suoja-alueelle taudin isäntäkasveja saa tuoda vain tietyin ehdoin.

Jos taimia tuodaan Virosta, on tulipoltteen isäntäkasveilla oltava tuottajan antama suoja-aluekasvipassi (ZP-kasvipassi). Kasvipassi osoittaa, että taimi on tuotettu viranomaisen valvomalla ja tulipoltteesta vapaalla taimitarhalla.

Tulipoltteen isäntäkasveja ei kannata ostaa toreilta tai yksittäisiltä kaupustelijoilta, sillä niiltä kasvipassi usein puuttuu.

ZP-merkintä voi olla esimerkiksi kasvin nimilapussa. Kasvipassi pitää säilyttää, jotta Evira voi tulipoltetta epäiltäessä jäljittää taimen tuottajan.

Viranomainen päättää taudin hävittämisestä

Koska tulipolte on vaaralliseksi luokiteltu kasvitauti, sen hävittämiskeinoista päättää Evira.

Tauti leviää herkästi hyönteisten ja sadeveden mukana. Tulipolte aiheuttaa aluksi versojen lakastumista ja mustumista, mutta johtaa lopulta koko kasvin kuolemiseen.

Lähde: Evira

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat