Älä pilaa näköäsi – näin suojelet silmiäsi töissä!

Jos työpäiväsi sisältää tunneittain näyttöjen tuijottamista ja litratolkulla mustaa kahvia, on aika tehdä muutos: suojele silmiäsi töissä ja saatat pelastaa näkösi tulevaisuudessa!

Arjen pienet päätöksen voivat vaarantaa näkösi. Jos olet jatkuvasti nenä kiinni näytössä, voi iän mukana huononeva näkö kärsiä entisestään. Jos et pidä kiinni vuosittaisista näöntarkastuksista, pidä edes huolta, että mahdutat seuraavat näköäsi suojelevat toimenpiteet arkeesi.

1. Ota etäisyyttä näyttöihin

Älypuhelin, tabletti, lukulaite, musiikkisoitin... Näyttöjä ei ole enää ainoastaan pöytätietokoneen näytössä tai läppärissä, vaan kaikkialla arkena käyttämissäsi tavaroissa. Jatkuva näytön tuijottaminen liian läheltä rasittaa silmiä ja saattaa pahimmillaan aiheuttaa jopa vakavampia näköongelmia, jotka kulkevat nimellä CVS, eli computer vision syndrome. Erityisessä vaarassa ovat iäkkäämmät, jotka tarkastelevat näyttöjä lähempänä saadakseen pienistäkin yksityiskohdista selvää.

Näytön pitäisi sijaita ainakin käden mitan verran etäällä tietokoneella istuttaessa ja kädessä pidettävä laite tulisi pitää noin 40 senttimetrin päässä. Jos tekstiä ei näe tältä etäisyydeltä, voi fonttikokoa aina muuttaa. Varmista, että näytön valo on pehmeää, eivätkä heijastukset vaikeuta tarkastelua.

2. Pidä räpyttelytaukoja

Normaalisti räpyttelemme silmiämme noin 15–20 minuutin verran päivästä. Tämä määrä puolittuu, kun tuijotamme tekstiä näytöllä. Räpyttely toimii samalla periaatteella kuin vaikkapa tuulilasinpyyhkimet: yläluomi levittää kosteutta sarveiskalvolle. Jos silmän pinta pääsee kuivumaan, tuntuu se ärsytyksenä.

Kokeile kätevää 20/6/20-sääntöä: käännä katseesi aina 20 minuutin välein pois näytöstä jonnekin noin 6 metrin päähän noin 20 sekunniksi. Tänä aikana saat räpyteltyä luonnollisesti ja silmäsi ehtivät rentoutua.

3. Vaihda kahvi vihreään teehen

Vaihda kahvitauoilla nauttimasi musta kulta vihreään teehen. Vihreää teetä pidetään terveysjuomana, joka nesteyttää kehoa, eli auttaa kosteuttamaan silmiä, ja sisältää antioksidantteja, jotka silmien terveyttä ja suojaavat niitä muun muassa kaihilta ja silmänpohjan rappeumalta.


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja