Oletko paljon tietokoneella? Toimi näin ja pelasta silmäsi

Tietokoneella istuminen on myrkkyä näkökyvyllesi, sillä silmälihakset ovat kovilla. Jotta säilytät näkökykysi hyvänä, tee nämä asiat.

Silmälihakset ovat kovilla tietokoneella istuttaessa. Esimerkiksi näytön kirkkaus ja kontrastimuutokset stressaavat silmiä, mikä tuntuu myös näkökyvyssä – esimerkiksi sumea näkökyky näytöllä istuessa, silmien siristely ja kuivat silmät kertovat ongelmista.

1. Kiinnitä huomiota ergonomiaan

Aseta näytön sijainti hieman silmien alapuolelle ja noin 50–70 senttimetrin päähän kasvoistasi.

2. Muista tauot!

Muista antaa silmiesi levätä välillä. Katso poispäin ruudusta tai pidä pieni hyppytauko esimerkiksi 20 minuutin välein. Räpyttele silmiäsi a sulje ne hetkiseksi.

3. Vältä näytön heijastuksia

Liian kova valo tai esimerkiksi näytöstä heijastuva aurinko vaikeuttaa näkemistä entisestään. Järjestä työpisteesi niin, että näet ruudun kuten se kuuluukin nähdä.

4. Säädä kirkkautta

Säädä näytön kirkkautta, kontrastia ja fonttia, kunnes löydät sinulle sopivan. Älä turhaa tihrusta pientä tekstiä pimeältä näytöltä, sillä se pakottaa silmälihaksesi tekemään entistä enemmän työtä.

5. Käy silmälääkärin tai optikon tarkastuksessa

Jos epäilet kärsiväsi silmäongelmista, mene silmälääkärin tai optikon juttusille. Muista myös tarkastuttaa näkösi riittävän usein, sillä se voi muuttua iän tuomien muutosten myötä.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja