Älä pilaa lomaasi sairastamalla – varo tätä hyönteistä!

Mäkärät eli mäkäräiset kiusaavat lomalaisia kesäkuusta syyskuuhun saakka. Vaikka sitä pidetään yleensä harmittomana joskin kiusallisen otuksena, voi mäkärän pisto aiheuttaa voimakkaan reaktion.

Mäkäräiset ovat pieniä, mustia ja tukevahkoja. Niitä löytyy lähes kaikkialta maapallolta, ja Suomessa niitä on tavattu noin 20 lajia. Mäkärä on 2–5 millimetriä pitkä hyönteinen, jonka ulkonäkö muistuttaa kärpästä.

Mäkärä pitää juoksevasta vedestä, ja esiintyy mielellään päiväsaikaan. Se puree ärhäkästi voimakkaasti polttelevia puraisuja ihoon.

Suojaudu mäkärää vastaan

Paras suoja mäkärää vastaan on vaatetus. Vaalea, tiheäkuosinen ja väljä asu hankaloittaa mäkärän pääsyä iholle.

Mäkärät tunkeutuvat vaatteiden sisälle kuitenkin pienistäkin raoista, joten paljasta ihoa on hyvä suojata vahvalla karkotteella.

Jos mäkärä kuitenkin pääsee puremaan, niin käytä hoitoon hoitogeeliä, ja erittäin ärtyneelle iholle kortisonia tai antihistamiinia sisältäviä voiteita.

Puremakohtaa ei saisi raapia, sillä puremajälki voi ärtyä ja tulehtua helposti. Pistot saattavat myös aiheuttaa niin sanottua mäkäräkuumetta, joka ilmenee päänsärkynä, pahoinvointina ja kuumeena.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja