Älä ole turhaan väsynyt – näin olosi virkistyy!

Miten kummassa toisilla riittää energiaa vaikka muille jakaa, toiset taasen lysähtävät töistä tultuaan suoraan television eteen, eivätkä pääse millään ylös, ulos ja lenkille? Jos kuulut jälkimmäiseen porukkaan, kokeile näitä vinkkejä.

Ihailetko sinäkin ihmisiä, jotka touhuavat koko ajan jotain, harrastavat liikuntaa ja tekevät kaikkea muuta, paitsi löhöävät vällyjen alla? Kaikilla on välillä vetämätön olotila, mutta jos olet jatkuvasti väsynyt, on elämäntavoissasi korjattavaa.

1. Kokeile jotain uutta

Uudet, erilaiset kokemukset tuovat uutta energiaa elämääsi.

– Kun ihminen tekee jotain itselleen uutta, aivot erittävät dopamiinia. Se on kemikaali, joka motivoi ja tekee sinusta hieman ahkeramman, tutkija Gregory Berns Atlanta yliopistosta sanoo Realsimple-sivuston haastattelussa.

Jos esimerkiksi tarvitset lisäenergiaa kotitöiden tekoon, opettele uusi kieli, aloita uusi harrastus tai lähde matkalle.

2. Pikkuliikkeellä energiaa

Jos olet istumatyössä, liikuttele itseäsi enemmän päivän mittaan. Pyörittelemällä ranteitasi, heiluttelemalla jalkojasi ja muutaman taukojumpan avulla verenkiertosi toimii paremmin, mikä vaikuttaa jaksamiseesi.

– Mitä aktiivisempi olet, sitä paremmin verenkiertosi toimiin. Se taas pitää sinut energisenä, sillä veri kuljettaa happea ja ravinteita, kertoo sisätautilääkäri Jacob Teitelbaum Realsimple-sivuston haastattelussa.

3. Hengitä kunnolla

Niin oudolta kuin se kuulostaakin, et välttämättä hengitä oikein. Liian pinnallinen hengitystapa ei anna keholle tarpeeksi happea, jonka vuoksi voit tuntea olosi väsyneeksi.

Kun kaipaat pientä lisäpuhtia tee seuraavanlainen hengitysharjoitus: paina kielesi kitalakeen ja hengitä kaikki ilma ulos. Sen jälkeen hengitä syvään nenän kautta neljään laskien ja pidätä hengitys kolmeen laskien. Hengitä sen jälkeen taas ulos suun kautta. Harjoitus on hyvä toistaa muutaman kerran päivässä, mikäli huomaat hengittäväsi pinnallisesti.

4. Liiku enemmän

Vanha virsi, mutta taatusti toimiva – liikunta ja etenkin ulkona liikkuminen tekee hyvää sohvaperunalle. Säännöllinen liikunta auttaa kehoasi toimimaan paremmin, minkä vuoksi myös jaksat paremmin.

Jos et usko, niin kokeile:

Pyri liikkumaan vähintään 30 minuuttia kolme kertaa viikossa. Muista, ettei sinun tarvitse välttämättä raahautua salille monta kertaa viikossa, vaan esimerkiksi haravointi ja kävelylenkki ovat aivan yhtä hyväksyttäviä liikuntamuotoja.

5. Syö säännöllisesti

Aamukiireessä et ehdi syömään mitään, joten vatsa kurnii lounaalla niin, että sattuu – kuulostaako tutulta? Epätasainen ruokarytmi vaikuttaa jaksamiseen, eikä nälkäisenä huomaa katsoa, mitä suuhunsa laittaa.

Syö säännöllisesti, lisää lautasellesi enemmän vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä äläkä sorru sokeriherkkuihin. Vältä nopeita hiilihydraatteja ja valitse lautasellesi mieluummin hitaita hiilihydraatteja, kuten täysjyväviljaa ja tummaa pastaa.

6. Tee jotain kivaa

Pieni hemmottelu auttaa jaksamaan arjen keskellä, joten muista nauttia elämästäsi. Luota hyvään musiikkiin, mene rakkaasi kanssa ulos syömään tai varaa aika hierojalle.

Anna itsellesi lupa käyttää aikaa ja rahaa itseesi, sillä se vaikuttaa jaksamiseesi ja siten positiivisesti koko perheen arkeen.

7. Juo vettä

Huono kehon nestetasapaino väsyttää ja voi aiheuttaa päänsärkyä. Muista siis juoda vähintään neljä suurta lasillista vettä päivässä. Muut nesteet, kuten kahvi ja mehut ovat huono korvike, sillä esimerkiksi kahvi kuivattaa kehoa entisestään ja mehut taas sisältävät paljon sokeria.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja