Älä kadota muistoja – näin säilöt kuvat digiaikana

Lähes jokaisessa puhelimessa on nykyään kamera ja kuvia tulee näpsittyä paljon – liikaakin. Näiden vinkkien avulla säilytät parhaat kuvat ja muistot näppärästi aikana, jona valokuva-albumit ovat vähemmistössä.

Kuvien kehittämistä ei enää odoteta innolla. Nykyään pohditaan, minne lukuisat otokset ja niiden tallentamat hetket säilöttäisiin.

Valokuvauksen ammattilaiset kertoivat L.A. Timesille vinkkinsä siitä, miten kuvat kannattaa järjestellä, kun konkreettiset valokuva-albumit ovat vähemmistössä.

Varaa aikaa kuvien lajitteluun

Kuvat tulisi ladata kamerasta tai puhelimelta tietokoneelle säännöllisesti, erimerkiksi kerran viikossa. Kun kuvien lataamisesta tulee rutiini, kuvien määrää pystyy hallitsemaan ja ne jaksaa lajitella ajan kanssa.

Uskalla poistaa kuvia

Heti kun olet ladannut kuvat tietokoneelle, poista kaikki ne, joista tiedät heti, ettet halua säilyttää niitä. Epäonnistuneita otoksia ei kannata pantata vain viemässä tilaa kovalevyltä ja niiden siivoaminen säilytettävien kuvien joukosta on vielä hankalampaa jälkikäteen, kun kuvia on useita.

Vaikka kuvat olisi jo säilönytkin vaikkapa pilvipalveluun, ne kannattaa käydä läpi säännöllisesti. Kansioista kannattaa poistaa kaikki ne, joille ei ole tarvetta.

Varastoi ja varmuuskopioi

Siirrä kuvat tietokoneeltasi ulkoiselle kovalevylle, pilvipalveluun tai internet-galleriaan säästääksesi tilaa koneeltasi. Näin kuvat säilyvät silloinkin, kuin tietokone lakkaa toimimasta.

Kuvien varastoinninkin tulisi olla säännöllistä ja se olisi parasta tehdä puolen vuoden välein.

Järjestele kuvat hyvin alusta alkaen

Mieti jo etukäteen, miten haluat lajitella ja nimetä kuvasi. Monet ammattilaiset käyttävät kuvan nimeämisessä päivämäärää ja aihetta. Jos vuoden kirjoittaa kuvan nimeen ensimmäisenä, kuvat tulevat esiin kronologisessa järjestyksessä, jos ne ovat tietokoneen lajittelujärjestys on nimen mukainen.

Joissakin ohjelmissa kuviin on mahdollista liittää myös tunnisteita ja avainsanoja, jotka auttavat löytämään kuvia tietyistä aiheista.

Harkitse kuvien järjestelyyn tarkoitetun ohjelman ostamista

Jos olet ystäviesi ja sukusi puolivirallinen valokuvaaja, saatat kaivata avuksesi erillistä kuvien järjestelyyn tarkoitettua ohjelmaa tai, puhelimen ollessa pääasiallinen työvälineesi, sovellusta. Kuvien jakamista varten on myös monia internet-alustoja.

Elä hetket uudelleen

Kuvat voi jo ennen koneelle siirtämistä tulostaa esimerkiksi puhelimelta: näin voit elää hetket uudelleen ja nähdä, mitkä kuvista todella herättävät muistoja. Näin näet, mitkä kuvista on tärkeää säilyttää.

Kun turhat kuvat on karsittu, jäljellä olevat on lajiteltu ja varmuuskopioitu, kuvat voi mainiosti esimerkiksi printata – ja niistä voi koostaa esimerkiksi perinteisen albumin!

(MTV LIFESTYLE)

Lähteenä käytetty L. A. Timesin artikkelia.

Lue myös:

    Uusimmat