Älä jätä lemmikkiä kuumalla autoon – näin karmealla vauhdilla lämpötila nousee

Aurinkoisena päivänä lemmikkiä ei saa jättää autoon pieneksikään hetkeksi. Auton sisälämpötila voi nousta päivän mittaan yli 60-asteiseksi.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy muistuttaa, että koirille ja muille karvaisille lemmikeille helteet voivat olla hengenvaarallisia.

Aurinkoisella säällä auton lämpötila nousee helposti paahtavan kuumaksi. Autoon jätetty lemmikki voi tällöin saada lämpöhalvauksen.

Koirat ja muut karvaiset lemmikit ovat erityisen alttiita lämpöhalvaukselle, sillä ne eivät pysty säätelemään elimistönsä lämpöä hikoilemalla. Hoitamaton lämpöhalvaus voi pahimmillaan johtaa lemmikin kuolemaan.

Lämpöhalvauksen saaneen eläimen turkki tulee kastella viileällä vedellä, jonka jälkeen se on toimitettava eläinlääkärin hoidettavaksi.

Aurinkoisena päivänä auton sisälämpötila voi olla yli 60 astetta

Ruotsin Kennelliiton tekemien mittausten mukaan aukealle parkkipaikalle pysäköidyn auton sisälämpötila voi nousta aurinkoisen päivän mittaan yli 60-asteiseksi.

Esimerkkimittaus on tehty 8.7.2014. Auton sisälämpötilat on mitattu sekä digitaalisella lämpömittarilla että saunalämpömittarilla.

KloSäätila°C ulkona°C autossa (digi-/saunamittari)
8.30kevyt pilvipeite2427/27
9.30kevyt pilvipeite2548/40
10.30kevyt pilvipeite2755/52
11.30kevyt pilvipeite2658/60
12.30kevyt pilvipeite301. mittari rikki/68
13.30aurinkoinen pilvetön taivas3060/69
14.30aurinkoinen pilvetön taivas3060/68
15.30aurinkoinen pilvetön taivas282. mittari rikki/60

Lemmikkiä ei saa jättää varjoisassakaan paikassa autoon, sillä auringon siirtyessä auton lämpötila voi nousta nopeasti. Raollaan olevat ikkunatkaan eivät auta pitämään autoa riittävän viileänä.

"Hyvä pysähtyä vilvoittelemaan"

Hesy ry:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen kehottaa ajoittamaan lemmikin kanssa tehtävät automatkat aamuun tai iltaan, jolloin aurinko on matalimmillaan. Ajon aikana on syytä pitää myös riittävästi taukoja.

– Automatkan lomassa on hyvä pysähtyä vilvoittelemaan lemmikin kanssa varjoisille pysähdyspaikoille ja vesistöjen äärelle. Lemmikille on matkan ajan oltava tarjolla raikasta juomavettä. Taukopaikalla lemmikki on aina pidettävä kytkettynä tai sylissä, sillä etenkin moni kissa on kadonnut, kun se on päästetty vapaaksi oudossa paikassa, Luukkainen sanoo Hesyn tiedotteessa.

Lähteet: Hesy, Svenska Kennelklubben

Lue myös:

    Uusimmat