Älä houkuttele tauteja istumalla: Näin hyötyliikut enemmän

Mitä paikoillaan istumiseen tulee, suomalaiset ovat yksi Euroopan eniten istuvista kansoista. Nyt jos koskaan olisi hyvä aika tehostaa töissä ja vapaalla seisomista. Näillä muutamilla vinkeillä onnistut!

Tee pieniä muutoksia päivittäisiin tapoihisi, ja voit huomata käyttäväsi pian aikaa seisoen etkä työtuolissasi lysyssä istuen. Istuminen aiheuttaa myös useita terveysriskejä, kuten lihasten surkastumista, verenkierron häiriöitä, selkä- ja hartiavaivoja, diabetes, sydän- ja verisuonitauteja sekä verenpaineen kohoamista.

Näillä keinoilla voit lisätä päivittäin seisomista:

1. Liiku kun puhut puhelimessa

Jos käytät työpaikalla lankapuhelinta, voit laittaa puhelun kaiuttimelle ja edes käyskennellä pitkin työhuonetta puhuessasi. Työpaikan ulkopuolella yritä muista nousta seisomaan aina, kun puhelimesi soit tai soitat itse puhelua. Jo pienikin kävely tai pelkästään paikoillaan seisominenkin on istumista hyödyllisempää!

2. Kävele ruokailun jälkeen

Lounaan tai minkä tahansa aterian jälkeen olisi erittäin hyödyllistä käyttää aikaa pienen kävelylenkin tekoon. Jo kävely lounasravintolasta takaisin töihin voi olla hyödyllinen – kävely ruokailun jälkeen nimittäin auttaa veren rasvapitoisuutta tasaantumaan.

3. Mene istumaan baarijakkaralle

Jos voit valita, ota ravintolassa tai baarissa käydessäsi sellainen pöytä, jossa on baarijakkarat. Yritä istua vain noin kolmasosalla jakkaraa, jolloin voit tukea vartaloasi myös jaloilla.

4. Jätä tuolit kotiin

Jos suunnistat kesällä festivaaleille tai muihin tapahtumiin, jätä kokoontaitettava matkatuoli kotiin. Jos istumismahdollisuuksia ei ole, et voi muuta kuin seisoa – teet samalla palveluksen itsellesi.

5. Tee asioita henkilökohtaisesti

Jos olet toimistotyössä, mene ensi kerralla hoitamaan henkilökohtaisesti asioita työkaverisi kanssa sähköpostien tai muiden tietokoneen apuohjelmien hyödyntämisen sijaan. Saatat jopa yllättyä siitä, kuinka virkistävä pikku kävely ja "face-to-face" -juttutuokio työkaverisi kanssa voi olla.

6. Yritä liikkua työpäivän aikana

Voit tuunata työpistettäsi mahdollisuuksien mukaan. Jos pystyt, yritä hoitaa joitain asioita seisten ja yritä vaihdella työskentelyasentoa muutaman kerran päivän aikana. Jo pelkästään jalat ristissä istuminen antaa selälle mukavan ergonomisen asennon.

(MTV3)

Lähde: Health.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja