Älä anna tämän tuholaisen syödä mansikka- ja perunasatoasi – varo!

Pihamaan omat mansikat ovat yksi kesän suurimmista herkuista, jotka myös moni tuholainen syö mielellään suihinsa. Varsiyökkönen on yleinen tuholainen koko Suomessa, jonka tuhot voi huomata mansikkamaalla pienistä koloista.

Varsiyökkönen syö keväällä kasvien varret ja juurakon ontoksi, minkä vuoksi ne huomataankin usein vasta alkukesästä, kun kasvit nuutuvat ja kuolevat nopeasti. Otus liikkuu öisin, minkä vuoksi sitä voi olla vaikea havaita.

Loppukesästä etenkin mansikat ovat niiden herkkua ja ne voivat nakertaa suuriakin koloja marjoihin. Myös muun muassa raparperi- ja peruna maistuu, mutta yökköset voivat vioittaa useita eri viljelykasveja.

Jos huomaat varsiyökkösen puutarhassasi kannattaa torjuntapuuhiin ryhtyä heti: Mikäli torjunta aloitetaan alkukesästä, on vioittuneet kasvit poistettava puutarhasta ja hävitettävä huolellisesti, jotta nälkäiset toukat eivät ehdi leviämään muihin kasveihin.

Mansikat voi suojata esimerkiksi pyretriinillä, jota ruiskutetaan niihin ennen kukintaa. Syksyllä kannattaa kulottaa pientareet, jotka ovat yökkösten suosimia talvehtimispaikkoja.

Varsiyökkönen on punaruskeilla siivillä varustettu perhonen, jonka keskiruumis on yleensä paksu ja karvan peitossa. Muista, että myös yökkösten toukat tulee hävittää. Ne ovat paksuja ja ruskearaitaisia, joiden pää ja etuselkä on vaaleanruskea.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja