Älä anna talven yllättää! Mökki talvikuntoon näillä vinkeillä

6:56

Talvi yllättää usein myös mökkeilijät. Ennakoimalla ja olemalla tarpeeksi ajoissa liikkeellä, mökin saa näppärästi talvikuntoon.

Mitä kannattaa huomioida laittaessa mökkiä talvikuntoon? Katja Keränen Omakoti-liitosta vastaili Huomenta Suomessa perjantaina kysymyksiin mökin ylläpidosta ja turvallisuudesta.

Vältä vesivahingot

– Suurin riski on ehkä se, ettei katkaista mökiltä vesiä ja talvi pääsee yllättämään. Ajatellaan, että ”vielä ehtii”, Keränen toteaa.

Kylmillä mökeillä on tärkeää tyhjentää vesiputket ajoissa, jotteivät ne halkeile pakkasella tai jos mökkiä käytetään myös talvella, niin laittaa lämmitys ajoissa päälle. Jos vedet pidetään mökillä päällä, niin lähtiessä pitäisi ainakin ottaa putkiston paineet pois päältä.

Komposti ja wc kannattaa tietysti tyhjentää ennen talven tuloa – se helpottaa mökkeilyn sujuvaa aloittamista taas keväällä. Myös halot pitäisi nostaa liiteriin suojaan, jos niitä on ehtinyt pilkkoa.

Suojaa mökki jyrsijöiltä

Mökin suojaaminen lähtee ennakoinnista, eli siitä, että suojataan reiät, mistä jyrsijät voisivat päästä sisälle. Katon ja julkisivun, sekä julkisivun ja sokkelin väliset tuuletusaukot voi esimerkiksi verkottaa – kunhan ei laita niitä kokonaan umpeen. Myös mahdolliset muut reiät kannattaa tilkitä.

Pyydykset ovat toinen keino estää jyrsijöitä vipeltämästä sisällä. Jos mökillä on sähköt, voi käyttää esimerkiksi ultraäänellä toimivia jyrsijöiden karkottimia.

Mökille ei kannata myöskään jättää mitään ruokaa jyrsijöiden ruoaksi.

Mökkimurrot

Mökkien lukitukset saattavat olla jo aikansa eläneitä. Ne kannattaa uusia ja turvalukotkaan eivät missään nimessä ole mökillä turhia.

– Jos mökkinaapuristossa on kokoaikaista asutusta, niin voidaan pyytää naapureita käymään katsomassa mökkiä aika ajoin, Keränen vinkkaa.

Myös nykyaikaiset turvalaitteet ovat hyvä keino tarkkailla, mitä mökillä talviaikaan tapahtuu. Palveluntarjoajia on monia ja hinnatkin vaihtelevat riippuen varustelutasosta. Yksinkertaisimmillaan valvontakuvan saa viritettyä näkymään omassa puhelimessa, jolloin valvonta on suhteellisen edullista ja näppärää.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja