Aki Kaurismäen juhlaa - Suomi ja suomalaiset Cannesissa

Suomi on esittänyt Cannesin elokuvajuhlissa pienehköä roolia. Yhtä ohjaajaa hemmotellaan kuitenkin Ranskan Rivieran lomakaupungin parrasvaloissa: Aki Kaurismäen elokuva on tänäkin vuonna pääkilpasarjassa ehdolla.

Suomalainen monitaituri, elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Aki Kaurismäki nähdään tänä vuonna Cannesin filmifestivaaleilla. Kaurismäen uusin elokuva, Ranskassa kuvattu Le Havre on ehdolla pääkilpasarjassa tavoittelemassa Kultaista palmua. Le Havre on ranskalais-suomalaisella näyttelijäkaartilla höystetty draama-komedia, joka kertoo kengänkiillottajasta ja pakolaislapsesta Ranskan satamakaupungissa, Le Havressa.

Kaurismäki on kilpaillut pääkilpasarjassa aikaisemmin neljällä elokuvallaan. Mies vailla menneisyyttä palkittiin 2002 Grand Prix -palkinnolla, jota pidetään festivaalien toiseksi tärkeimpänä saavutuksena. Kaurismäen kilpailleista elokuvista Laitakaupungin valot ja Kauas pilvet karkaavat jäivät palkinnotta.

Vuosi 2011

Kaurismäen uutukaisen taisto Kultaisesta palmusta merkitsee hyvää vuotta Suomelle. Jo Cannesissa paikan päällä oleva Suomen elokuvasäätiön (SES) kulttuuriviennin tiedottaja Tytti Rantanen kertoo, että ulkomaisille ostajille suunnatuissa market-näytöksissä nähdään kuusi suomalaista elokuvaa, joista osa ei ole edes saanut vielä Suomessa ensi-iltaansa.

Elokuvat ovat Raimo O Niemen romanttinen komedia Roskisprinssi, Antti Haikalanjouluteemainen tieteisanimaatio Maaginen kristalli, romanttinen ja sadunomainenRosa Karon The Italian Key, Berliinin elokuvafestivaaleilla jo tunnustusta saanut suomalais-liettualainen dokumentti Barzakh, Arto Halosen Prinsessa ja suomalainen suurtuotantoJuha Wuolijoen Hella W.

Suomen elokuvasäätiön lisäksi paikalla on myös suomalaisten tuotantoyhtiöiden ja eri festivaalien ja komissioiden edustajia markkinoimassa itseään ja tuotantojaan.

Pääkilpasarjassa nähtävä Kaurismäki ja tanskalaisen Lars von Trierin uutukainen ovat taanneet sen, että pohjoismainen elokuva ja yhteistyö on nostanut päätään festivaaleilla.

– Meillä on yhteispohjoismainen messuosasto, josta palmut ja meri näkyvät ihanasti. Pohjoismainen elokuva on nosteessa ja täällä on käynyt kuhina, Rantanen maalailee.

Viime vuonna Cannesissa palkittiin Cinefondation-opiskelijasarjassa Juho KuosmasenTaulukauppiaat. Voitto opiskelijoiden lyhytelokuvasarjassa takaa ohjaajan ensimmäiselle pitkälle elokuvalle automaattisen paikan Cannesissa.

Muut suomalaiset

Kaurismäen lisäksi Cannesin kansainvälisessä pääkilpasarjassa on nähty myös muita suomalaistuotoksia. Kultaisesta palmusta kilpaili 1950–60-luvuilla erityisesti vaikuttaneen Matti KassilanElokuu, elokuva kanavanvartijan unelmista ja todellisuuden pakenemisesta. Kassila muistetaan Komisario Palmu -elokuvistaan.

1980-luvulla Kultaisesta palmusta kilpaili Pirjo Honkasalon ja Pekka LehdonTulipää, elokuva suomalaisesta kirjailija-toimittaja Algot Untolasta.

Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä -elokuvassa näytellyt Kati Outinen palkittiin roolistaan parhaan naisnäyttelijän palkinnolla 2002. Outinen nähdään myös Le Havressa.

Peter von Bagh tuomaroimassa

Suomen tärkeimpiin lukeutuva elokuvatuntija ja -kriitikko, filmiteollisuuden monityöläinen, Peter von Bagh nähtiin Cannesin festivaaleilla tuomaristossa 2004. Tuomariston puheenjohtajana toimi tuolloin ohjaaja Quentin Tarantino. Baghin lisäksi tuomareihin lukeutuivat muun muassa naisnäyttelijät Tilda Swinton ja Kathleen Turner.

MTV3/Helmi/Jenni Junkala

Kuvat: Getty Images

Lähteet: Festival de Cannes, Suomen elokuvasäätiö SES, Internet Movie Database, Elonet

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja