Akava varautuu työtaisteluihin

Korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava haluaa yhä tupo-pöytään, mutta kehottaa kuitenkin jäsenjärjestöjään varautumaan työtaisteluihin.

Korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava kehottaa jäsenjärjestöjään valmistautumaan liittokierrokseen ja varautumaan työtaistelutoimiin, mikäli neuvotteluja keskitetystä tulosopimuksesta ei aloiteta.

Akavan koolla ollut hallitus asettui yksimielisesti suosittelemaan järjestöllisen valmiuden nostamista, jotta korkeasti koulutettujen edut voidaan turvata myös mahdollisen liittokohtaisen neuvottelukierroksen aikana. Akavassa pidetään SAK:n ja STTK:n tavoin keskitettyä tupoa silti edelleen suositeltavana sopimusmallina.

Puheenjohtaja Risto Piekka perusteli tavoitetta hallituksensa kokouksen jälkeen sillä, että tulopolitiikalla voidaan parhaiten edistää työllisyyttä, talouden vakaata kehitystä ja palkansaajien ostovoiman parantamista. Sopimuskierroksen muodosta riippumatta keskeistä Piekan mukaan kuitenkin on korkeasti koulutettujen palkkauksellisen aseman parantaminen, koska se on myös keino varmistaa Suomen kilpailukyky.

Akava pitääkin edelleen lähtökohtana, että palkkaratkaisussa sovelletaan sen esittämää prosenttimääräistä palkankorotusmallia, jossa eri sopimusalat voisivat itse sopia palkankorotusten kohdentamisesta. Akavan malli vastaa paljolti työnantajien vaatimuksia muuttaa palkankorotusten rakennetta pois ns. solidaarisesta palkkapolitiikasta.

Piekka piti epätodennäköisenä, että Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n huomenna kokoontuva hallitus päättäisi aloittaa tupo-neuvottelut. Hän toisaalta muistutti, että EK ei keskusteluissa ole tuonut esille vaatimuksia siitä, että keskitetystä sopimusmallista pitäisi luopua.

Piekan mukaan työmarkkinajärjestöt ovatkin olleet yksimielisiä suurista linjoista kuten työllisyysasteen nostamisen tärkeydestä, mutta keinoista on yhä suurta erimielisyyttä.

Järjestövoima ratkaisee liittokierroksen tulokset

Julkisen sektorin akavalaisia edustavan Jukon puheenjohtajan Erkki Kangasniemen mukaan EK:n kanta ei ollut yllätys, vaan johdonmukainen seuraus niistä motiiveista joiden pohjalta järjestö perustettiin.

-Päivänselvää on, että siinä haluttiin katsoa uudelleen kuka määrää kaapin paikan.

Kangasniemi katsoo tupon tunnusteluvaiheen olleen poliittinen näytelmä, jossa käsikirjoitus ei oikein toiminut niin kuin oltiin ajateltu. Sekä Piekka että Kangasniemi vakuuttivat, että järjestöjen tavoitteet eivät pehmene liittokierroksella.

-Jos on järjestövoimaa, ne tulevat varmaan kovenemaan. Kangasniemi muistutti johtamansa opettajien ammattijärjestön OAJ:n jo päättäneen varautua järjestövoimansa nostamisesta.

Myös yksityissektorin ylempiä toimihenkilöitä edustavan YTN:n puheenjohtaja Matti Viljanen sanoi neuvottelujärjestönsä jo varautuneen työtaistelutoimiin. Viljanen ihmetteli EK:n perusteluja kieltäytyä tuloneuvotteluista. Viljasen mukaan on ristiriitaista perustella asiaa työllisyys- ja kilpailukyvyn parantamisella, kun samaan aikaan työntekijöitään irtisanovat yritykset jakavat kaksinkertaisia ja tuottavuuttaan suurempia osinkoja omistajilleen.

-Jos yritykset haluavat kantaa vastuuta työllisyydestä, niiden tulee pyrkiä vahvaan taseeseen ja omaehtoiseen rahoitukseen muun muassa tutkimus- ja tuotekehittelyssä.

Palkankorotusmallin muuttamisen ohella Akava pitää tavoitteinaan mm. irtisanomissuojan kehittämistä, luottamusmiesten aseman vahvistamista sekä työaikakysymyksiä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat