Ajokokeisiin on jopa viikkojen jono – ruuhkaa erityisesti pääkaupunkiseudulla

2:09

Ajokortin saamiseen vaadittaviin kuljettajantutkintoihin voi olla tavallista enemmän jonoa, kerrotaan tutkintoja vastaanottavasta Ajovarmasta.

Ruuhkan taustalla on etenkin se, että henkilöauton eli B-kortin ajokokeen kesto piteni heinäkuun alusta. Nyt liikenteessä ollaan tunti, kun aiemmin ajokoe kesti 45 minuuttia.

Video: Ajokortti halpeni heinäkuussa

Ajovarman mukaan kuljettajantutkintoihin on ruuhkaa erityisesti pääkaupunkiseudulla mutta paikoin myös muualla Suomessa.

– Jonotusajat (ajokokeisiin) ovat nyt tavanomaista pidemmät. Normaalisti ajan saa enintään kahden viikon kuluessa, mutta nyt mennään joillain paikkakunnilla kolmeen viikkoon – tai jopa vähän ylikin, Ajovarman toimitusjohtaja Hannu Pellikka kertoo STT:lle.

Yhtiö on rekrytoinut kesän aikana 20 uutta ajokokeen vastaanottajaa eri puolille Suomea. Pellikan mukaan lisäksi 15 ollaan vielä palkkaamassa ennen kaikkea pääkaupunkiseudulle.

Ruuhkaa tuovat keventyneet vaatimukset

Pidentyneen ajotutkintoajan lisäksi ruuhkapainetta ajokokeisiin voivat tuoda myös keventyneet opetusvaatimukset. B-korttiin vaadittavan ajo-opetuksen määrä puolittui heinäkuun alussa, mikä on voinut saada monen asiakkaan lykkäämään ajokortin hankintaa loppukesälle ja alkusyksylle.

– Odotamme, että kysyntäpiikkiä olisi ajokokeisiin tulossa vähän pidemmälle (syksyyn) kuin normaalisti, Pellikka sanoo.

B-ajokortin saamiseksi vaaditaan heinäkuun alusta lähtien enää vähintään 14 ajotuntia ja 8 teoriatuntia eli yhteensä 22 tuntia. Ennen uudistusta pakollisia ajo- ja teoriatunteja oli yhteensä yli 40.

Kaikki pakollinen koulutus tulee nykyään saada ennen kuljettajantutkintoon menemistä, sillä ajokortin suorittamisessa on luovuttu jaosta eri tutkintovaiheisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja