Äitienpäivä ei tavaravuorta kaipaa

Äitienpäivän ei tarvitse olla materialismin voittojuhlaa – mieluisin äitiyden kunniaksi annettu lahja liittyy nimittäin usein aivan muihin kuin materialistisiin arvoihin.

Hienot sähkövempaimet, jokavuotiset Mariskoolit ja flanelliset yöpaidat ovat varmasti mukavia äitienpäivälahjoja, mutta ehkäpä tänä vuonna voisit hankkia päivänsankarille jotain ekologisesti ja eettisesti kestävää – lahjan, joka ei välttämättä tarvitse ympärilleen varsinaista lahjapaperikäärettä.

Anna äidille aikaa – yhteistä tai omaa

Yhä useampi äiti tuntuu kärsivän kroonisesta aikapulasta, oli kyse sitten perheelle tai itselle omistetuista hetkistä. Yllätä rakkaasi siis antamalla hänelle aikaa.

Järjestä koko perheelle yhteinen loma tai menkää koko poppoolla syömään mukavaan ravintolaan. Lomaretkeksi passaa myös vaikka keväinen piknik äidille rakkaassa paikassa, jos pitemmälle reissulle lähteminen tuntuu tässä välissä mahdottomalta. Tärkeintä on, että koko perhe voi nauttia toistensa seurasta kiireettömästi.

Jos yhteinen parisuhdeaika on ollut viime aikoina kortilla, varaa hotelliviikonloppu vain teille kahdelle ja järjestä lapset vaikkapa isovanhempien hoiviin. Saman asian ajaa lähteminen yhdessä pitkästä aikaa illaksi kulttuuririentoihin, kuten vaikkapa taidenäyttelyyn, teatteriin, leffaan tai museokierrokselle. Erityisen mieluisa yllätys saattavat olla myös liput päivänsankarin lempibändin keikalle.

Muista, että myös äidit tarvitsevat omaa aikaa päänuppinsa kasassa pitämiseksi. Yksi hauskimmista lahjoista voikin olla jonkin uuden tai vanhan harrastuksen ”lahjoittaminen” äidille – etenkin, jos muistelet hänen haaveilleen sellaisesta. Ilmoita hänet kitaratunneille tai maalauskursseille. Näin äiti pääsee viikoittain keskittymään hetken vain harrastukseensa – ja itseensä.

Aikapulaan liittyy etenkin pienten lasten äideillä myös kroonista unipulaa. Maailman paras lahja saattaakin olla vapaa aamu, jolloin äiti saa nukkua niin pitkään kuin haluaa huolehtimatta aamutoimista laisinkaan.

Hemmottelua ja helpotusta arkeen

Jos harkitsit uuden siivousmopin ostoa äitienpäivän kunniaksi, työnnä suunnitelmasi romukoppaan saman tien: äitienpäivä on hemmottelua varten.

Vaikka erilaiset hemmottelulahjakortit saattavat tuntua vanhalta idealta, ne ovat edelleen erittäin mieluisia saamisia – yllättävän harva nimittäin tulee tilanneeksi itselleen rentouttavia hoitoja muuten vain. Hommaa päivänsankarille lahjakortti kampaajalle, hierojalle, kauneushoitolaan, day spahan tai vaikka akupunktioon.

Kotiaskareita pyörittävästä äidistä hemmottelulta voi tuntua hyvin arkipäiväinenkin asia – älä siis jätä noteeraamatta niitä. Mieti, missä arkisissa asioissa äiti saattaisi tarvita apua ja luvatkaa muun perheen kanssa vaikka pestä ikkunat tai haravoida pihamaa hänen puolestaan. Tämä lahja saattaa tuntua äidistä korvaamattomalta.

Eettinen ja ekologinen lahja lämmittää mieltä

Suuren suosion saaneet eettiset lahjat toimivat hyvin myös äitienpäivälahjana, etenkin jos tiedät päivänsankarin ilahtuvan hyväntekeväisyystyöstä. Voit esimerkiksi ostaa päivänsankarin puolesta kehitysmaiden köyhyydestä kärsiville perheille vaikkapa vuohen, lehmän tai koulupukuja. Kirkon ulkomaanavun kautta voi myös lahjoittaa rahaa avittamaan kehitysmaiden naisia hankkimaan ammatin.

Pidä eettisyys ja ekologisuus mielessäsi myös, jos äidin toivelistalla on ollut jokin tietty tavara. Antikvariaateista ja kirpputoreilta löytää mitä mahtavimpia aarteita, jotka ovat varmasti äidin mieleen – etenkin, jos päivänsankari on muutenkin tunnettu kierrätysinnostaan. Uusien tuotteiden ostossa kannattaa panostaa laatuun, jotta tavaran käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä.

Itse tehtyjen lahjojen taika ei katoa

Varma tapa sulattaa äidin sydän on antaa hänelle itse tehty lahja. Perinteisimpiä vaihtoehtoja on ojentaa äidille piirustus tai herkullinen kakku, mutta muista, että itse tehtyjen lahjojen suhteen on vain mielikuvitus rajana.

Voit esimerkiksi tehdä päivänsankarille oman ”mixed tape” -cd:n, johon on koottu päivänsankarin kaikki suosikkikipaleet. Äidin sydäntä lämmittää varmasti myös levy, johon on koottu kauniita biisejä, jotka lahjan antaja haluaa omistaa rakkaalle äidilleen tai puolisolleen. Erityisen mieluisa saattaa olla myös itse koottu valokuvakirja, johon on kerätty yhteisiä kuvia vuosien varrelta.

Melko varma tapa saada äiti hyvälle mielelle – joskin myös itkemään liikutuksesta – on kirjoittaa äidille ”rakkauskirje”: kerrot vain kuinka paljon päivänsankari sinulle merkitsee. Varma mielen virkistäjä on myös omatekoinen musiikki- tai lauluesitys.

Omatekoisessa lahjassa parasta on se, että sen arvo ei oikeastaan riipu mistään materialistisesta määreestä. Sen arvokkuus perustuu siihen, että juuri sinä olet halunnut käyttää arvokasta aikaasi ilahduttaaksesi äitiä.

Lähteet: www.luonnonsuojeluliitto.fi
Teksti: Helena Mustonen/MTV3
Kuvat: Futureimagebank

Lue myös:

    Uusimmat