Äitien tarinat – lue tulevista jaksoista!

AVAn uutuusohjelma Erilaiset äidit esittelee kymmenen hyvin erilaista äitiä ja perhettä. Lue, millaisten perheiden tarinat ohjelmassa esitellään!

1. Perhe Harkima

Äiti: Jenny Harkima, 21v, Isä: Miika Harkima, 22v, Muu perhe: 1,5-vuotias tytär Bella

Jenny on nuoresta iästä huolimatta valmis kaksilapsisen perheen äidiksi, vaikka välillä kuitenkin tuntuu, että on itsekin ihan lapsi vielä. Jenny on perheestä, jossa vanhemmat ovat akateemisesti koulutettuja. Jennyn vanhempien on ollut vaikea hyväksyä, että tytär hankki perheen niin nuorena ennen ammatillista koulutusta. Jenny ja Miika joutuvatkin turvautumaan taloudellisesti omiin vanhempiinsa, sillä Miikan pätkätyö ei riitä elättämiseen.

2. Perhe Riikonen

Äiti: Jenni Riikonen, 28v, Isä: Otto Riikonen, 31v

Ensimmäisen lapsen odotus on lähentänyt entisestään Jenniä ja Ottoa, vaikka odotusta hiertääkin pariskunnan erilaiset uskonnolliset ideologiat. Jenni on evankelisluterilaisen kirkon jäsen, Otto puolestaan Jehovan todistaja. Otto ei haluaisi vauvalle ristiäisiä, mutta Jennin äiti toivoo lapselle ristiäisiä ja evankelisluterilaisen kirkon jäsenyyttä. Jenni itse ei pidä uskontoa kovin merkityksellisenä asiana. Oton vanhemmat ja sukulaiset haluaisivat Jennin kääntyvän Jehovan todistajaksi. Pariskunta ei vielä ole päättänyt lapsen uskonnosta, mutta se keskustelu on vielä käytävä.

3. Perhe Fahmi

Äiti: Sanna Fahmi, 37v, Isä: Mina Fahmi, 29v, Muu perhe: kolme lasta aiemmista suhteista

Sanna sai ensimmäisen lapsensa ollessaan 18-vuotias. Toinen lapsi syntyi kaksi vuotta myöhemmin ja kolmas Sannan ollessa 25-vuotias. Neljännen lapsen Sanna saa uuden aviomiehensä Mina Fahmin kanssa. Pari tapasi Sannan olleensa perheensä kanssa lomamatkalla Egyptissä joulukuussa 2010. Sannan raskautta ovat varjostaneet terveysongelmat sekä voimakas synnytyspelko. Myös perheen monikulttuurisuus tuo haasteita - perheen toiveissa on ympärileikata syntyvä poika. Oman lisämausteensa arkeen tuo Sannan tammikuussa syntynyt ensimmäinen lapsenlapsi.

4. Perhe Eteläniemi

Äiti: Johanna Eteläniemi, 26v, Isä: Marko Eteläniemi, 26v, Muu perhe: viisi lasta

Johanna on jo lapsesta lähtien tiennyt haluavansa suurperheen, ja sellaisen hän on saanut. Ensimmäisen lapsensa Johanna sai jo teini-ikäisenä, eikä tuolloin kyennyt hoitamaan vauvaa tarpeeksi hyvin. Johannan suureksi suruksi vauva otettiin huostaan. Johanna sai kuitenkin taas otteen elämästä ja tapasi Markon. Nyt parilla on neljä yhteistä lasta. Arkea vaikeuttaa huoli toimeentulosta, sillä kumpikaan vanhemmista ei käy töissä. Toimeentulonsa perhe saa Kelalta sekä sosiaalitoimistosta eri tukien muodossa.

5. Perhe Nipuli-Forsman

Äiti: Kirsi Nipuli, 35v, Isä: Emil Forsman, 36v, Muu perhe: 4-vuotias tytär

Kirsi ja poliisina työskentelevä Emil tapasivat toisensa tuttavan kautta kuusi vuotta sitten. Kahden seurusteluvuoden jälkeen parille syntyi esikoinen Liia. Nyt neljä vuotta myöhemmin Kirsi jäi jälleen äitiyslomalle myyntipäällikön tehtävistään ja sisustaa vasta valmistunutta omakotitaloaan Helsingissä ennen toisen lapsen syntymää. Kirsi on kokenut elämänsä muuttuneen radikaalisti lasten myötä; entinen SM-tason sulkapalloilija on joutunut raskauksien myötä luopumaan lajista. Taaksejäänyttä elämää on myös aiempi suosikkiharrastus, shoppailu.

6. Perhe Güneysel-Tuominen

Äiti: Melinda Güneysel-Tuominen, 28v, Isä: Teemu Tuominen, 33v

Melindan ja Teemun tie vanhemmiksi on ollut pitkä ja koetteleva. Yhdessä lähes kymmenen vuotta ollut pari on yrittänyt lasta jo vuosia. Läpi on käyty mm. hedelmöityshoidot, lukemattomat ovulaatiotestit ja negatiiviset raskaustestit, jotka ovat olleet raskaita niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Loppuvuonna 2011 Melinda ja Teemu päättivät kokeilla koeputkihedelmöitystä, ja raskaustesti näytti vihdoin plussaa.

7. Perhe Pekanpalo

Äiti: Alexandra Pekanpalo, 24v

Tanssija ja tanssinopettaja Alexandra synnyttää ensimmäisen lapsensa ilman lapsen isää, joka ei halua olla missään tekemisissä Alexandran ja lapsensa kanssa. Alexandra asuu tällä hetkellä turvakodissa, koska ei ole onnistunut löytämään itselleen ja lapselle sopivaa asuntoa. Tilanne on erittäin stressaava, sillä lapsen syntymään on enää reilut kaksi kuukautta. Elämäntilanteesta huolimatta Alexandra on pystynyt pitämään asenteensa positiivisena.

8. Perhe Kemppi

Äiti: Riikka Kemppi, 25v, Isä: Joonas Kemppi, 25v, Muu perhe: 2-vuotias poika

Toista lastaan odottavalle Riikalle ja Joonakselle raskauden eteneminen on tavallista stressaavampaa, sillä molemmat kantavat hyvin harvinaista geenivirhettä, jota kutsutaan Leri-Weillin oireyhtymäksi. Parilla on 75 prosentin mahdollisuus saada terve lapsi, mutta jo kaksi raskautta on jouduttu keskeyttämään. Vuonna 2010 syntyi terve esikoinen, Samuel, ja nyt on vuorossa pikkusisko tai -veli, joka on myös todettu terveeksi. Lapset kuitenkin kantavat samaa geenivirhettä kuin vanhempansa. Mitä pelkoja se herättää? Entä miten aiemmat raskaudet ovat muokanneet pariskuntaa?

9. Perhe Tamminen-Palviainen

Äiti: Tea Tamminen, 32v, Isä: Erkki Palviainen, 31v

Ensimmäistä lastaan odottava Tea asui pitkään Lontoossa, mutta muutti takaisin Suomeen syksyllä 2010. Melkein heti palattuaan hän tapasi Erkin, joka jakoi Tean intohimon super- ja raakaruokaan. Myöhemmin he huomasivat, että heidän maailmankatsomuksensa oli samankaltainen muiltakin osin. Tea ja Erkki pyrkivät elämään kokonaisvaltaista hyvinvointia tavoitellen. He ovatkin päättäneet kieltäytyä raskaudenaikaisista ultraäänitutkimuksista sekä lapsen rokottamisesta. Selvää on myös, se että Tea synnyttää kotona.

10. Perhe Auvinen

Äiti: Anette Auvinen, 38v, Isä: Markku Auvinen, 47v, Muu perhe: 13- ja 2-vuotiaat pojat ja 11-vuotias tytär

16 vuotta yhdessä olleet Anette ja Markku saavat jo neljännen lapsensa. Itä-Suomessa asunut perhe muutti Helsinkiin vuonna 2010 Markun uuden työn takia. Entisille kotikonnuille jäivät niin sukulaiset, ystävät kuin lasten kummitkin eli koko tukiverkko. Maaliskuussa 2012 tilanne mutkistui entisestään, kun Markku aloitti työt Savon sydämessä Kuopiossa, jossa työskentelee viikot ja matkustaa vain viikonlopuksi perheensä luo Helsinkiin. Arjen pyörittäminen ja kolmen lapsen hoito on jäänyt raskaana olevan Anetten harteille.

AVAn uutuusohjelma Erilaiset äidit näyttää äitiyden monet kasvot 9.10. alkaen tiistaisin klo 21.30

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja