Aikuiset kertovat fanittamisesta: Kun Beatlesin levy alkoi soida, se oli menoa

Helmi kysyi lukijoiltaan, ketä he ovat nuoruudessaan fanittaneet. Moni oli menettänyt sydämensä Duran Duranille tai The Rasmukselle.

Helmi kysyi suomalaisilta, ketä he ovat nuoruudessaan fanittaneet. Yli 860 henkeä kävi kertomassa idolistaan! Vastaajista vain noin 11 prosenttia ei ollut fanittanut ketään – muiden menneisyydestä löytyi palava teiniajan kaukoihastus, joka seurasi osaa vastaajista edelleen.

"Halusin mennä naimisiin Roger Taylorin kanssa"

Vastanneista 35 prosenttia oli fanittanut ulkomaista yhtyettä. New Kids On The Block ja Duran Duran olivat vieneet monen sydämen. Spice Girls oli saanut monet tytöt puolelleen, ja myös poikabändi Backstreet Boys ihastutti. Moni kannatti edelleen rockin kuninkaaksi tituleerattua Elvis Presleytä.


"Fanitin samaa kuin nykyäänkin: Elvistä. Ei ole hänen vertaistaan!"

"Olin todella suuri Spice Girls -fani, fanitin myös Backstreet Boys -yhtyettä."

"Spice Girls oli aivan ykkönen13-vuotiaaksi asti."

"New Kids On The Block! Huone oli vuorattu julistella ja kasetti soi, ja se soi, ja se soi..."

"Baccara, jonka esittämä musiikki oli 1970-luvulla ihan mukiinmenevää. Duon mustavalkoinen pukeutumistyyli miellytti."

"Olin todella suuri Shampoo-fani, vieläkin ne biisit saavat hyvälle tuulelle, vaikka ovatkin aikamoista purkkapoppia. Matkin myös tyttöjen pukeutumis- ja meikkaustyylejä."

"29 vuotta sitten kuulin ensimmäistä kertaa Bon Jovin Runaway-kappaleen. Osui ja upposi. Nyt 29 vuotta myöhemmin sydän sykkii edelleen kyseiselle bändille ja varsinkin tyylikkäästi vanhentuneelle Jon Bon Joville. Viimekin kesänä tuli nähtyä useampi keikka."

"Kyllähän se aika pitkälti Nirvanan ja KurtCobainin siivittämässä angstissa meni. Vaikka olen ollut teini-ikäinen jo 2000-luvun puolella, niin silti on jollain tapaa hienoa, miten musiikki ei välttämättä vanhene."

"Meille hankittiin levysoitin joskus 1960-luvun alussa. Ensimmäinen single, mikä hankittiin, oli The Beatlesin Rock 'n roll music ja toisella puolen Eigt days a week. Kun levy alkoi soida, se oli menoa, eikä se ole loppunut vieläkään."

"Fanitin Queeniä 11-vuotiaasta alkaen, erityisen ihastunut olin bändin rumpaliin RogerTayloriin! No, nyt olen 47-vuotias, ja edelleen Queen kuulostaa hyvältä."

"Fanitin pienenä The Queen -yhtyeen kitaristia, tähtitieteestäkin jotain pientä tietävää BrianMaytä ja fanitan häntä edelleen. Heidän musiikkinsakin oli, on ja tulee aina olemaan jotain elämääkin suurempaa."

"Duran Duran vain kolahti silloin teininä, hyvä musiikki ja hyvännäköiset nuoret miehet!"

– 1980-luvulla ollessani teini, suurin idolini oli Duran Duran. Huoneeni oli täynnä heidän kuviaan ja halusin mennä naimisiin rumpali RogerTaylorin kanssa! Oli se ihanaa aikaa…

"Jonne tuoksuu ihanalta ja hänen edessään vain sulaa"

22 prosenttia suomalaisista oli nuorena ihaillut kotimaista yhtyettä. Moni muisti erityisesti Dingon aiheuttaman hysterian, vaikka myös tuoreemmat suomalaisyhtyeet olivat keränneet vankan fanipohjan.

"Hurriganes oli kova juttu."

"Dingo oli nuoruuteni ihastus."

"Hassisen kone, Sielun Veljet, IsmoAlanko vaan on niin ihana ollut aina!"

"Teini-iässä fanitin laulajaa JoelHallikaista ja elokuvaohjaaja TimoKoivusaloa. Minun teini-ikäni oli vuodesta 1993 eteenpäin. Silloin oli Joel Hallikainen supersuosittu laulaja Kuurankukka -hitillään. Joel ja Timo juonsivat Tuttu Juttu Show'ta, ja se oli minun suosikkiohjelmani. Nykyään olen yli 30-vuotias aikuinen nainen ja edelleen tykkään Joelista ja Timosta, mutta eniten fanitan näyttelijä AkuHirviniemeä. Joten jonkun verran on maku muuttunut ajan kuluessa."


"Fanitin AnttiTuiskua varhaisteiniajoillani. Olin silloin täysin vakuuttunut siitä, etten ikinä tulisi rakastamaan ketään muuta kun häntä. Nykyään olen päässyt yli siitä, ettei kyseinen herra olekaan elämäni suurin rakkaus!"

"Antti Tuisku. Kaikki levyt piti aina hankkia heti. Huoneen seinät oli tapetoitu kuvilla ja julisteilla, oli paitaa ja hikinauhaa, jopa tyynyliinaa kuvalla. Monilla keikoilla kierrettiin, vanhemmilta salaa jonotettiin yönkin yli."

"Negative ja Jonne Aaron! Ihan sieltä ensimmäisestä albumista saakka, olin kai 5. luokalla peruskoulussa silloin. Pari vuotta olin kuunnellut jo HIMiä, mutta Jonne vei sydämen ja se mies vaan paranee joka vuosi! Ei voi olla todellista, miten Jonne on niin karismaattinen, suloinen ja komea, herttainen ja seksikäs. Kerran olen Jonnen tavannut ja sain halatakin; en koskaan pessyt sitä paitaa, joka oli päälläni sillä hetkellä. Jonne tuoksuu ihanalta ja hänen edessään vain sulaa. Monia hyvännäköisiä julkkismiehiä on toki tullut bongattua, mutta ei ole koskaan Jonnen vertaista. Negative oli koko murrosiän ja teiniaikojen aina mukana."

"Fanitin, ja fanitan yhä nyt 19-vuotiaanakin, suomalaista The Rasmusta yli kaiken! Toki nuorempana kuuntelin ulkomaalaisiakin yhtyeitä, kuten Modern Talkingia, mutta suurimmalta osaltaan se on ollut suomalaisten fanittamista, esimerkkinä Tauski ja niin edelleen."

"The Rasmus oli todella kuumaa huutoa jo heidän alkuajoiltaan. Muistin jokaisesta jäsenestä pienenkin yksityiskohdan: koko nimen, syntymäajat, mahdolliset sisarukset, kiinnostuksen kohteet ja niin edelleen. Tallensin kaikki haastattelut ja keikat. Kävin myös katsomassa heitä livenä. Seinä oli täynnä kyseisen bändin julisteita, levyt totta kai piti ostaa heti julkaisupäivänä, ja opetella jokaisen kappaleen sanat ulkoa. Nykyäänkin vanhempia kappaleita kuunnellessa samainen nuori likka muistoineen herää eloon."

"Bruce Lee oli äijien äijä"

Vastaajista 18 prosenttia oli ollut lääpällään ulkomaiseen julkkikseen, seitsemän prosenttia taas suomalaiseen tähteen. Suosikkeja löytyi tv-sarjoista ja elokuvista, vaikka toisinaan olikin epäselvää, oliko fanituksen kohde näyttelijä vai hänen esittämänsä roolihahmo.

"Fanitin John. F. Kennedyä! Olin tosin vielä pieni lapsi, mutta kun kuulin papan, siis isoisän, juttelevan Johnista, minäkin ihastuin."

"Fanitin BenjaminMcKenzietä, joka esitti Ryania sarjassa O.C.. Olin kova O.C.-fani ja Ryan oli ehdoton suosikkihahmo, leikkasin lehdistä jokaisen jutun joka liittyi häneen ja laitoin seinälleni."

"BruceLee oli äijien äijä, kamppailutaitojen kuningas ja ylikeisari. Niin, ja tietysti harrastin itse kamppailulajeja. Nähdään joskus yläkerrassa, Bruce! Cheers!"

"Fanitin toki useampaakin näyttelijää tai muusikkoa, mutta aivan erityisen paikan sydämessäni vei Taru sormusten herrasta -trilogian Legolas ja roolissa näytellyt OrlandoBloom. En osaa sanoa- kumpaa sitten loppujen lopuksi fanitin enemmän, Legolasta vai Bloomia, mutta ainakin TSH:t on tullut katseltua ja luettua moneen otteeseen. Samoin hamusin kaikki Orlando Bloomin kuvat ja haastattelut itselleni ja leikkelin tietenkin niistä useita kollaaseja seinille ja vihkojen sivuille. Tein roolihahmosta itselleni mielikuvituskaverin, ja vapaa-aikani meni jonkun aikaa pitkälti fantasiamaailmoissa. Omistin isoja Legolas-julisteita ja huokailin syvään aina, kun Bloom jossain vilahtaa, Legolaksena tai sitten muissa rooleissa. Mukavahan se on muistella lapsuuden fanitusta: sitä innostusta, kun löytää jotakin uutta ja mielenkiintoista, joka kiehtoo niin kauheasti ja vain vie mukanaan. Onneksi nykyäänkin osaa innostua asioista ja ihmisistä, vaikken minkään tai kenenkään faniksi itseäni osaa enää ajatella."


Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Getty Images, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja