Mainos

Aikakone: Pietro Mennea olisi jäänyt välieriin

Aikakoneen päivän huomio on se, että takavuosien 200 metrin ME-mies Pietro Mennea olisi jäänyt Berliinin 200 metrillä välieriin. Niin ne ajat muuttuvat, Pietroseni.

Miesten pikamatkoilla taso ei 1983 kestänyt millään tämän päivän menijöiden vauhdissa. Helsingissä 200 metrin kultaa otti USA:n Calvin Smith ajalla 20,14, hopeaa otti saman maan Elliott Quow ajalla 20,41 ja pronssia Italian legenda Pietro Mennea 20,51. Mennea oli juossut neljä vuotta aikaisemmin huikean ME:n 19,72. Se olisi riittänyt Berliinissä hopeaan, mutta Mennean Helsingissä juoksema pronssiaika 20,51 oli niin heikko, ettei sillä olisi päässyt Berliinissä edes välieristä finaaliin.

Calvin Smithkin olisi jäänyt voittoajallaan Berliinissä kuudenneksi, liki sekunnin Usain Boltin takana.

Miesten 10-ottelu oli Helsingissä kahden suuren kohtaaminen. Iso-Britannian Daley Thompson ja Länsi-Saksan Jürgen Hingsen kävivät aikoinaan lukuisat tulikivenkatkuiset kamppailut. Niin nytkin. Thompson ratkaisi kuitenkin pelin käytännössä jo kahdessa ensimmäisessä lajissa. 100 metrillä hän pieksi Hingsenin ajoin 10,60-10,95 ja pituudessa tuloksin 788-775. Tästä saksmanni ei enää toipunut, vaan 1500 metrille jäi aivan liikaa eroa. Thompson piti tilanteen täydellisesti hansikkaassaan ja voitti pistein 8666. Hingsen jäi 8561:een Pronssin nappasi hänen maanmiehensä Siegfrid Wentz 8478.

Trey Hardeen voittotulokseen 8790 ei olisi Thompsonkaan yltänyt. Hopean hän olisi sen sijaan napannut niukasti ennen Leonel Suarezia. Hingsen olisi tapellut tiukasti Berliinin pronssista, mutta olisi jäänyt täpärästi neljänneksi, kun Aleksander Pogorelov teki 11 pistettä paremmat pisteet. Pronssimies Wentz olisi ollut Berliinissä viides, joten aika kovia poikia nämä legendat olivat.

Naisten korkeus oli puolestaan Helsingissä Ulrike Meyfarthin ja Tamara Bykovan välinen mittelö. Saksalainen takelteli jo 195:ssa ja 197:ssa. Bykova meni heti ensimmäisellään yli 201. Kun saksalainen pudotti ensimmäisellään, hän siirsi kaksi yritystä uuteen ME-korkeuteen 203. Meyfarthin viimeinen yritys on erittäin lähellä, mutta kumpikaan ei enää tätä ylitä. Pronssille riittää USA:n Louise Ritterin 195.

Kummatkin Helsingin hurjat olisivat jääneet Berliinissä mitalisijojen ulkopuolelle, sillä pronssiinkin tarvittiin 202. Blanca Vlasicin voittotulos oli 204. Helsingin pronssinainen Ritter olisi jäänyt Berliinin finaalissa kahdeksanneksi.

Taso oli kohtuullisen kova Helsingissä myös naisten 400 metrin aidoissa. Ei ehkä kärjen terävyyden, mutta laajuuden osalta. Ruotsin Ann-Louise Skoglund oli nimittäin finaalin kuudes ajalla 54,80. Voiton nappasi Neuvostoliiton Jekaterina Fesenko ajalla 54,14.

Silti nuo naiset olisivat olleet Berliinissä kaukana kärjestä. Voittaja Fesenkokin olisi jäänyt seitsemänneksi peräti 1,7 sekuntia Melaine Walkerin takana. Skoglundin aika Helsingissä olisi riittänyt jättämään yhden Berliinin finalistin taakse.

Myös pika-aidoissa aika on ajanut kehityksessä kauas vuodesta 1983. Helsingin maailmanmestariksi juoksi Greg Foster ajalla 13,42, Arto Bryggare taisteli hienosti hopealle 13,46. Pronssin vei Willie Gault 13,48. Niillä ajoilla ei olisi Berliinissä juhlittu. Kuusi ukkoa juoksi Berliinissä kovempaa kuin koko Helsingin mitalikolmikko. Ja pitää vielä huomioida se, että Berliinin kilpailusta puuttui ME-mies Dayron Robles.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.