Aika ja uni -ooppera sai ristiriitaisen vastaanoton

Aika ja uni -oopperaa juhlittiin eilen Savonlinnan oopperafestivaalilla. Olavinlinnassa kantaesitetty trilogia sai innostuneen, mutta myös ristiriitaisen vastaanoton.

Yleisö seurasi tiiviisti monella aikatasolla liikkuvia tapahtumia ja rakkautta ylistävät aariat herkistivät kuulijansa. Säkeet Minun sanani syvät kuin vuosisadat kutsuvat, kiirivät katsomoon oopperan loppuhuipennuksessa. Kirjailija Paavo Rintala kirjoitti ne jälkipolville libretossaan, joka jäi hänen viimeiseksi elämäntyökseen. Ennen näytöksen alkua edesmennyttä kirjailijaa muistettiin hetken hiljaisuudella.

Kantaesityksestä kuultua

Esityksen jälkeiset mielipiteet uutuusteoksesta vaihtelivat innostuksesta pohdiskeluun täytyypä miettiä. Trilogiaa käsiteltiin sekä yhtenä kokonaisuutena että kunkin säveltäjän yksittäisenä teoksena. Herman Rechbergerin aloitusosa nunc et semper sytytti monet, myös Olli Kortekankaan Marian ja Paulin aariat löysivät kuulijansa. Kalevi Ahon Salaisuuksien kirjalla oli myös kannattajansa. Oopperan filosofista ja pohdiskelevaa librettoa pidettiin älyllisenä ja vaativana. Pituus koettiin niinikään ongelmallisena, eritoten teoksen jälkimmäisellä jaksolla. Väliaikoineen Aika ja uni kestää neljä tuntia. Yleisvaikutelma yleisön joukossa oli joskaan ei ristiriidaton niin pääosin tyytyväinen: monikerroksinen esitys ja mielenkiintoinen elämys.

Kolme säveltäjää, kolme oopperaa

Voimalliset kättentaputukset, bravoohuudot ja jalkojentömistykset kaikuivat Olavinlinnan katsomossa. Juhlinnan kohteina olivat itseoikeutetusti teoksen kolme säveltäjää: Herman Rechberger, Olli Kortekangas, Kalevi Aho. Kiitosvihellykset halkoivat ilmaa, kun he saapuivat näyttämölle kukitettavaksi. Illan seremonioissa suurimmat bravoot ja taputukset keräsi valovoimainen tähtemme, mezzosopraano Monica Groop. Hänen lumovoimansa ja suurenmoinen äänensä eivät jättäneet ketään välinpitämättömäksi. Koko solistikuntaa juhlittiin innokkaasti: Paulin osan laulanutta Hannu Niemelää, Blazeria esittänyttä Juha Kotilaista, Janoksen roolissa ollutta Esa Ruuttusta, Wolfia esittänyttä Aki Alamikkotervoa. Monet heistä olivat myös muissa tehtävissä oopperan eri osissa. Jorma Hynninen keräsi myös osansa kiitoksista vaikuttavana Bertrand Personina, joka avaa väyliä kuulijoille liikkua oopperan tapahtumat parituhatta vuotta kattavalla aikajanalla. Yleisö jakoi suosiotaan esityksen ohjaajalle Jussi Tapolalle, kapellimestari Osmo Vänskälle, lavastaja Hannu Lindholmille, puvustaja Sari Suomiselle. Kuoro ja orkesteri palkittiin raikuvin aplodein.

Savonlinnan oopperajuhlilla tehtiin tänä kesänä jälleen musiikin historiaa. Kolmen säveltäjän yhteinen teos toimii, vaikka jokaisen tekijän jälki onkin erilainen. Sävelkieli soi runsaana aina klezmer -musiikista wieniläisklassikoihin ja rakastavaisten aarioihin. Savonlinnan oopperajuhlakuoro näytti jälleen osaamisensa ja iskukykynsä. Kuorolla on mittava osa koko oopperassa ja joukkokohtaukset ovatkin näyttäviä. Hannu Lindholm on suunnitellut näyttämökuvan, joka rakentuu usealle eri tasolle. Antiikin rappio yhdistyy nykyajan teräkseen ja rautaan. Se luo karut puitteet Ajan ja unen ahdistaville ja synkille tapahtumille. Ihmiskunnan historiaa kirjoitetaan verellä ja kuolemalla. Aika ja uni nähdään Savonlinnan oopperajuhlilla vielä kolme kertaa 18. 20. ja 22. heinäkuuta.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat