Ahtisaari saa UNESCOn rauhanpalkinnon

Presidentti Martti Ahtisaari saa huomenna YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCOn myöntämän Félix Houphouët-Boigny -rauhanpalkinnon. Palkinto myönnettiin Ahtisaarelle hänen elämäntyöstään maailmanrauhan hyväksi.

Näin sanoo palkintolautakunnan puheenjohtaja, Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger. Palkinnon jakoperusteissa mainitaan Ahtisaaen suomalainen Crisis Management Initiative -järjestö ja tuodaan esiin arvostus CMI:n toimintaa kohtaan.

Félix Houphouët-Boigny -rauhanpalkinto on perustettu vuonna 1989 UNESCOn yleiskokouksen päätöksellä. Se myönnetään henkilöille, instituutioille tai järjestöille, jotka ovat YK:n peruskirjaan ja UNESCOn aatteeseen liittyen merkittävästi vaikuttaneet rauhan edistämiseen ja tutkimukseen.

- Presidentti Martti Ahtisaaren ura rauhan ja dialogin edistämiseksi heijastaa UNESCOn omia periaatteita, toteaa UNESCOn pääsihteeri Koïchiro Matsuura.

Palkinnon suuruus on 122 000 euroa. Sen ovat aiemmin vastaanottaneet mm. Espanjan kuningas Juan Carlos I, Jimmy Carter, Nelson Mandela sekä Frederik de Klerk.

Crisis Management Initiative on päättänyt perustaa presidentti Ahtisaaren nimeä kantavan säätiön, jonka tarkoituksena on edistää kansainvälisen yhteisön valmiuksia ennaltaehkäistä, sovitella ja hallita kriisejä sekä jälleenrakentaa konfliktinjälkeisiä yhteiskuntia.

Crisis Management Initiative on itsenäinen, voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on edistää kestävää turvallisuutta. CMI työskentelee kansainvälisen yhteisön kriisinhallinta- ja konfliktinratkaisukyvyn parantamiseksi. CMI:n perusti Ahtisaari vuonna 2000. Järjestö muistetaan mm. Indonesian Acehin rauhansopimuksesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat