Ahtisaari ajaa yhä Suomen Nato-jäsenyyttä

Presidentti Martti Ahtisaari pitää kiinni kannastaan, että Suomen pitäisi liittyä myös Naton jäseneksi.

Ahtisaari toisti Yleisradion Ykkösaamun haastattelussa kantansa, että Suomen tulisi olla mukana kaikissa järjestöissä missä muutkin läntiset demokraattiset maat ovat. Tämän hän oli sanonut ensimmäistä kertaa jo viisi vuotta sitten.

- Olen hyvin tyytyväinen tuohon lausuntoon. Olen hyvin viisaita puhunut jo silloin, Ahtisaari kehaisi kannanottoaan.

Ahtisaari sanoo asettaneensa presidenttikaudellaan päätavoitteeksi sen, että Suomi meni mukaan EU:n jäseneksi ja talous- ja rahaliitto Emuun. Kolmas prioriteetti oli työllisyyden hoitaminen.

Nato-jäsenyyden hoitaminen näiden lisäksi ei olisi Ahtisaaren mukaan onnistunut.

- Katselen ehkä Suomea ulkopuolisen silmin. En minä halua että Suomesta tulee sellainen kummajainen, kun kaikki muut maat alkaa olla jäseniä.

Venäjä ei ole Neuvostoliitto

Venäjän vahvuus ei Ahtisaaren mukaan sitä vastoin ole mikään Suomen Nato-jäsenyyden peruste, eikä voimistuva Venäjä ei ole enää Neuvostoliitto, vaan kulttuurisesti vahva maa, joka kuitenkin vielä etsii itseään.

- Ei Venäjä ole itsevarma valtio tällä hetkellä. Itsevarma valtio ei lähtisi hyökkäämään Georgiaan.

Ahtisaari toivoo, että oikeusvaltioperiaate nousisi Venäjällä kunniaan, koska se auttaisi maata saamaan myös kipeästi tarvittavia investointeja. Kehityksessä Venäjä on vielä jäljessä - maassa on kehitysmaan piirteitä.

- Ei se ole demokraattinen valtio, vaan autoritäärinen yhteiskunta, Ahtisaari sanoo.

Jotkut Venäjän edustajat arvostelivat tuoreeltaan Ahtisaaren rauhanpalkintoa koska olivat tyytymättömiä tämän toimintaan Kosovon itsenäistymisneuvotteluissa. Ahtisaaren mukaan hänellä on kuitenkin hyvät suhteet Venäjän johtoon.

Mandela esikuvana

Haastattelussa Ahtisaari niemää myös yhden esikuvan.

- En hirveästi ihaile ihmisiä, mutta eräs henkilö on ylitse kaiken, ja se on presidentti (Nelson) Mandela.

Ahtisaari kertoo, että hänellä on Mandelalta saatu kivi siitä louhoksesta, jossa hän hakkasi niitä lähes kolme vuosikymmentä ja toimiston seinällä kaksi lahjataulua.

- Ne muistuttavat aina siitä, että kaikki ongelmat voidaan ratkaista ja että ihminen voi kaiken tuon kokemuksen jälkeen olla olematta katkera. Minusta se on lähinnä pyhimystä tuo Mandelan luonne.

Ahtisaari muistutti, että vaikka Mandela oli 27 vuotta vankilassa, hän ei ole koskaan havainnut Mandelassa minkäänlaista katkeruutta.

- Päinvastoin, hän on ojentanut käden niillekin, jotka häntä vankilassa pitivät, Ahtisaari ylistää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja