Mainos

Aftonbladet: Valjakkalan yhteyksiä selvittämättömään murhaan tutkitaan

Ruotsin poliisi selvittää parhaillaan, onko Åmselessa Pohjois-Ruotsissa heinäkuussa 1988 kolmihenkisen perheen murhannut Juha Valjakkala (nyk. Nikita Fouganthine) syyllistynyt myös israelilaisen Yenon Levin murhaan saman vuoden kesäkuussa.

Asian vahvistaa Aftonbladet-lehdelle Taalainmaan poliisin väkivaltaosaston päällikkö Leif Nykvist.

– Juha Valjakkala ja hänen tyttöystävänsä Marita Routalammi liikkuivat alueella noihin aikoihin. Huoltoaseman valvontakamera tallensi heidät tankkaamassa varastettua autoa Särnassa 12. kesäkuuta. Minkäänlaista näyttöä yhteydestä ei ole, mutta selvittelemme asiaa, Nykvist sanoo.

Juha Valjakkala surmasi heinäkuun 3. päivänä kolmihenkisen perheen ampumalla ja puukottamalla Åmselessa. Valjakkala oli liikkunut noihin aikoihin tyttöystävänsä kanssa Pohjois-Taalainmaalla jo useita viikkoja, mutta ennen Åmselen julmaa kolmoismurhaa poliisi pystyi osoittamaan heidän syyllistyneen vain auto- ja myymälävarkauksiin.

Epäilyt Valjakkalan mahdollisesta osallisuudesta Yenon Levin murhaan ovat nousseet uudelleen sen jälkeen, kun teon tunnustanut ja siitä tuomittu Thomas Quick (nyk. Sture Bergwall) peruutti tunnustuksensa vuonna 2009. Oikeus totesi hänet seuraavana vuonna syyttömäksi Levyn murhaan.

Myös Suomen poliisi kuulusteli kesällä 1988 Interpolin pyynnöstä Valjakkalaa tämän mahdollisesta syyllisyydestä Levin murhaan, mutta minkäänlaista näyttöä ei löytynyt.

– Päätämme syksyn mittaan, miten asiassa edetään. Vahvoja epäilyjä ei ole, eikä uusista kuulusteluista ole tehty päätöksiä, ylikomissaari Leif Nykvist sanoo Aftonbladetille.

Aftonbladetin haastattelema tunnettu ruotsalainen kriminologi, kirjailija Leif G. W. Persson suhtautuu varauksella poliisin uusiin epäilyihin.

Fouganthine vapautui Åmsalen kolmoismurhasta saamastaan elinkautisesta helmikuussa 2009. Nyt kesäkuussa Fouganthine tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan muun muassa tuhotyöstä.

Lue juttu Aftonbladetista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.