Äärioikeiston mielenilmauksiin räväkkä vastakampanja: Mitä useampi "natsi" marssii, sitä enemmän tasa-arvotyö saa rahaa

Nimettömänä pysyttelevä kansalaisaktivistiryhmä kerää itsenäisyyspäivän alla rahaa ”demokraattisen ja monimuotoisen Suomen puolesta”. Hyväntekeväisyyteen kertyy sitä enemmän rahaa, mitä useampi ”natsi” osallistuu äärioikeistolaisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkueeseen Helsingissä.

Suomen 99. itsenäisyyspäiväksi Helsinkiin odotetaan ennennäkemättömän paljon äärioikeiston mielenilmauksia.

Muun muassa avoimesti kansallissosialistinen Pohjoismainen Vastarintaliike PVL järjestää marssin Hakaniemestä Kruununhakaan J. V. Snellmanin patsaalle. Marssijat liittyvät myöhemmin illalla järjestettävään 612-soihtukulkueeseen.

Liikkeen itsenäisyyspäiväkulkueeseen on huhujen mukaan osallistumassa myös liikkeen ruotsalaisia jäseniä.

Syyskuussa PVL:n Suomen haara, Suomen Vastarintaliike SVL nousi julkisuuteen, kun nuori helsinkiläismies kuoli sairaalassa SVL:n jäsenen pahoinpideltyä hänet SVL:n mielenilmauksen yhteydessä Helsingin Asema-aukiolla.

"Uusnatsit yrittävät omia itsenäisyyspäivän"

Pernatsi.fi-hyväntekeväisyyskampanjan aktivistien mukaan itsenäisyyspäivänä marsseja järjestävät äärioikeistolaiset ryhmät yrittävät omia isänmaallisuuden ja itsenäisyyspäivän omiin tarkoitusperiinsä.

– Suurelle enemmistölle suomalaisista itsenäisyys merkitsee ennen kaikkea tasa-arvoista, demokraattista ja monimuotoista yhteiskuntaa. Tällä sivustolla jokainen fasisteja ja äärioikeistolaisia liikkeitä vastustava voi ilmaista tukensa tasa-arvoiselle ja monimuotoiselle Suomelle, Pernatsi.fi-sivuston ylläpitäjät mainostavat kampanjaansa.

Lahjoittajat voivat valita kohteensa itse

Nettisivuston avulla kerätään lahjoituksia Suomessa toimiville, tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja monimuotoisuutta edistäville järjestöille.

Uusnatsit ja vastamielenosoittajat liikkuvat Kaisaniemeen 

-Pohjoismainen Vastarintaliike kokoontuu Hakaniementorilla 15.30, josta kulkue liikkuu poliisin kanssa sovittua reittiä Kaisaniemeen. Reitti kulkee Siltasaarenkadulta Pitkääsiltaa pitkin Kaisaniemenrantaan. 

-Pohjoismaista Vastarintaliikettä vastustava mielenosoitus kokoontuu Helsingissä Asema-aukiolla klo 14.30 alkaen. Poliisi sopii järjestäjän kanssa reitin Kaisaniemeen. Alustavasti reitti kulkee Asema-aukiolta Kaisaniemenkatua tai vastaavaa lähialueiden reittiä Kaisaniemeen.

-Klo 18 alkaen Töölöntorilla kokoontuu 612-soihtukulkue, joka suuntaa Runeberginkatua pitkin Caloniuksenkadun ja Arkadiankadun kautta Hietaniemen hautausmaalle. Kulkueeseen liittyy ennakkotietojen perusteella muun muassa erilaisten maahanmuuttovastaisten tapahtumien osanottajia ja suuri osa uusnatsien mielenosoitukseen osallistuvista.

– Jokainen tukija voi valita lopulta lahjoituskohteensa itse, mutta tärkeintä on sitoutua lahjoittamaan tietty rahasumma jokaista äärioikeistolaiselle marssille osallistuvaa kohden, sivuston pitäjät kertovat.

Vaikka joku voisi kuvitella, että kampanjalla houkutellaan yhä enemmän väkeä oikeiston mielenilmauksiin, tavoite on päinvastainen.

– Kampanjan avulla halutaan kehottaa äärioikeistolaisia pysymään kotona, sillä marssimalla he päätyvät rahoittamaan tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja monimuotoisuutta tukevien järjestöjen toimintaa.

– Kehotamme lahjoittajia ottamaan huomioon, että PVL:n marssille voi lopulta osallistua paljonkin äärioikeistolaisia, joten lahjoitukset voivat olla vaikkapa 10 senttiä per natsi. Pienelläkin lahjoituksella on merkitystä.

Kun poliisi on vahvistanut arvionsa marssiin osallistuneiden määrästä, pernatsi.fi lähettää jokaiselle lahjoittajalle sähköpostilla lopullisen lahjoitussumman ja kohteet, joihin lahjoituksen voi osoittaa.

Kampanjan tuotto voi nousta jopa 100 000 euroon

Vihreä Lanka -lehden mukaan pernatsi-kampanjaan on lupautunut tähän mennessä jo yli 5 000 ihmistä. Palveluun on luvattu noin 800 euroa jokaista marssijaa kohden.

Poliisi kertoo Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ilmoittaneen, että kulkueeseen osallistuisi noin 100 ihmistä. Näin ollen keräyksen tuotto voisi nousta lähes 100 000 euroon.

Sivustoa on yritetty kaataa moneen kertaan

Pernatsi.fi-sivustoa on Vihreän Langan mukaan yritetty kaataa useamman kerran viikonlopun aikana palvelunestohyökkäyksillä.

Kampanjaa on häiritty myös robottien lähettämillä turhilla sähköposteilla, minkä takia sivuston lahjoituslaskuri ei ole näyttänyt oikein. Nyt häiriöt on järjestäjän mukaan saatu kuntoon.

Kampanjan järjestäjät ovat päättäneet toimia anonyymisti, sillä kokevat kampanjan olevan mahdollinen riski turvallisuuttaan kohtaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja