Mainos

Äänestä Suomen paras asuinalue! 

Olemme esitelleet syksyn aikana 12 asuinaluetta, jotka ovat ehdolla Suomen parhaaksi. Alueet arvioimassa käynyt asiantuntijaraati tekee oman valintansa, mutta myös te voitte valita suosikkinne!

Äänestysaika päättyy 3.12.2006 klo 23.59. Asiantuntijaraadin päätös ja yleisöäänestyksen tulos Suomen parhaasta asuinalueesta julkistetaan Joka Kodin Asuntomarkkinat -ohjelmassa perjantaina 8.12.2006 klo 18.30.

Nyt esittelemme äänestettävissä olevat alueet lyhyesti vielä kerran.

Kiviniemi, Haukipudas

Kiviniemen kylä sijaitsee Perämeren rannalla Haukiputaan kunnassa noin 20 kilometriä Oulusta pohjoiseen. Vanhan kalastajakylän ympärille on rakentunut parin viime vuosikymmenen aikana lähes 2 700 asukkaan taajama. Omakotivaltainen alue vetää puoleensa luonnonläheisyyttä ja turvallisuutta arvostavia lapsiperheitä. Eri elämäntavat ja sukupolvet ovat löytäneet luontevasti toisensa – kalastaja ruokkii IT-osaajaa...

Sulva, Mustasaari

Sulva on idyllinen suomenruotsalainen kylä Vaasan naapurikunnassa Mustasaaressa. Runsaan 1 700 asukkaan kylän ytimen muodostaa Stundarsin museoalue ja käsityöläiskylä, jonne on siirretty kymmeniä vanhoja asuinrakennuksia. Niiden kunnostamisessa ja osin uudisrakentamisessakin kunnioitetaan rakennusperinteitä. Kyläyhteisö on iloinen, ahkera ja luokseen kutsuva. Vahva talkoohenki turvaa myös alueen monipuoliset lähipalvelut.

Petonen/Saaristokaupunki, Kuopio

Petonen on 1990-luvulla rakennettu 14 000 asukkaan asuinalue noin 10 kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Kerrostalovaltaisen keskustan ympärillä on rivi- ja omakotivyöhyke, jossa asuu paljon nuoria lapsiperheitä. Petosen viereen rakentuva, saman kokoiseksi kasvava Saaristokaupunki siltoinen ja katuineen eheyttää nerokkaalla tavalla Kuopion kaupunkirakennetta. Saaristokaupunkiin rakennetaan lähinnä omakoti- tai rivitaloja, jotka nousevat järven rantaan tai aivan sen tuntumaan.

Hervanta, Tampere

Hervanta on Suomen suurin lähiö noin 10 kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Asukkaita on noin 25 000, joista 4 500 on alueella olevien lukuisten oppilaitosten opiskelijoita. Hervanta tarjoaa kaupunkimaisen runsaat palvelut ytimenään Reima Pietilän suunnittelema kauppa- ja toimintakeskus. Kerrostalojen hallitsemaa kaupunkikuvaa pehmentävät pientaloalue ja veden ääressä olevat luontovyöhykkeet. Hervannassa on esimerkillistä panostusta monikulttuuriseen yhteisöllisyyteen.

Myllymäki, Hämeenlinna

Myllymäki on noin 2 500 asukkaan rauhallinen asuinalue vajaan kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta. Alueella on monenikäisiä ja –laisia asuinrakennuksia: 1900-luvun alun puuhuviloita, moderneja omakotitaloja ja useita rakennustyylejä edustavia kerrostaloja, pääosin pienkerrostaloja. Vanha ja uusi rakennuskanta nivoutuvat luontevasti toisiinsa. Myllymäki on puutarhamainen ja sosiaalisesti lämmin ja elävä kylä kaupungissa.

Naantalin keskusta/vanha kaupunki

Naantalin kaupungin noin 3 000 asukkaan keskustan viehätys asuinalueena perustuu historialliseen vanhaan puukaupunkiin ja meren läsnäoloon rantabulevardeineen ja venesatamineen. Suomen Rivieraksikin mainitulla alueella on selkeä korttelirakenne ja rakennusperinnearvoja vaalitaan tarkoin rakennus- ja korjausohjein. Asukkaiden käytettävissä ovat pienen kaupungin runsaat palvelut. Vilkas turismi värittää kesäelämää.

Port Arthur, Turku

Port Arthur eli "Portsa" on 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa rakennettu puutaloalue aivan Turun keskustan kupeessa. Rakennuskanta on tarkkojen rakennusohjeiden ansiosta säilynyt yhtenäisenä. Hyvin hoidetut ja autoilta suljetut pihamiljööt tuovat viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Yli 2 000 asukkaan aktiivisen ja yhteistyöhenkisen asumisyhteisön jäsenten saatavilla ovat sekä hyvät lähipalvelut että Turun keskustan runsaat palvelut.

Kartanonkoski, Vantaa

Kartanonkoski on hiljattain valmistunut noin 3 500 asukkaan asuntoalue Vantaan Pakkalassa lähellä lentokenttää. Backaksen kartanon maille rakentuneella alueella on kerros-, rivi- ja omakotitaloja, joiden retrohenkinen arkkitehtuuri on herättänyt vilkasta keskustelua. Asukkaat arvostavat rakennusten raikasta värimaailmaa ja alueen ihmisläheistä mittakaavaa. Kaupunkiasumisen moderniin kokonaiskonseptiin kuuluu myös onnistunut liikennesuunnittelu ja kansainvälinen koulu.

Tapiola, Espoo

Noin 18 000 asukkaan Tapiola on maailmanmainetta kerännyt puutarhakaupungin uranuurtaja ja klassikko, jonka rakentaminen käynnistyi 1950-luvulla arkkitehti Heikki von Hertzenin vahvaan visioon ja johtajuuteen perustuen. Julkiset ja kaupalliset palvelut sekä liikuntamahdollisuudet ovat erinomaiset. Tapiolaa kehitetään tiiviissä yhteistyössä kaupungin ja alueen toimijoiden kesken. Täydennysrakentamisen haasteena on arvoalueiden ja -rakennusten suojelu.

Käpylä, Helsinki

Noin 8 000 asukkaan Käpylä tunnetaan erityisesti Puu-Käpylästä, joka rakennettiin 1920-luvulla työväen hellahuone- ja puutarhatilkku-asunnoiksi. Nykyisin Puu-Käpylää pidetään kaupunkimaisen pientaloasumisen mallialueena, jossa voidaan viettää vuorovaikutteista urbaania kyläelämää kohtuullisin kustannuksin. Käpylän monipuoliseen rakennuskantaan kuuluu myös maamme huippuarkkitehtien suunnittelemia asuinkortteleita eri aikakausilta, esimerkiksi Olympiakylä, Kisakylä ja ns. Käärmetalon kortteli.

Etu-Töölö, Helsinki

Etu-Töölö on Helsingin arvostetuimpia kaupunginosia aivan ydinkeskustan tuntumassa. Alueen korketasoiselle kaupunkikuvalle tunnusomaisia ovat 1920-luvulla rakennetut klassiset tiilitalot ja 1930-luvun vaaleat funkkistalot. Kaikki pääkaupungin palvelut ovat lähellä ja liikenneyhteydet ovat erinomaiset joka suuntaan. Etu-Töölön 13 000 asukasta voivat nauttia myös monista puistoista ja meren rannalla olevista virkistysalueista.

Lauttasaari, Helsinki

Helsingin lounaiskolkassa olevan Lauttasaaren asuntokanta on rakennettu pääosin 1950- ja 1960-luvuilla. Alueen monia työpaikkakäytössä olleita tontteja on viime aikoina muutettu korkeatasoisiksi kerrostalokortteleiksi. Pientaloalueet ovat pääosin Lauttasaarta halkovan Länsiväylän pohjoispuolella. Lauttasaari tarjoaa 19 000 asukkaalleen merenläheistä pikkukaupunkiasumista ja monipuoliset palvelut noin kolmen kilometrin päässä Helsingin keskustasta.

Mikä näistä alueista on mielestänne Suomen paras? Äänestysaika kestää sunnuntai-iltaan asti. Suosikkianne voitte äänestää vain kerran. Raadin päätös ja katsojaäänestyksen tulos Suomen parhaasta asuinalueesta julkistetaan viikon päästä perjantaina eli 8. joulukuuta.

(JKA 24.11.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.