99-vuotiaana menehtynyt Prinssi Philip sanoi ennen kuolemaansa suorat sanat lähestyvästä merkkipäivästään: "En tiedä mitään kamalampaa"

10:04
Asiantuntija: Näin prinssi Philipin kuolema vaikuttaa kuninkaalliseen perheeseen

Elämäkerturi paljastaa, ettei huhtikuussa menehtynyt prinssi Philip haaveillut siitä, että eläisi 100-vuotiaaksi – päinvastoin.

Kuningatar Elisabetin puoliso prinssi Philip menehtyi huhtikuussa kunnioitettavassa 99 vuoden iässä. Edinburghin herttua olisi täyttänyt kesäkuussa sata vuotta.

People-lehden mukaan uudessa kirjassa paljastetaan, ettei Philip kuitenkaan tahtonut päästä juhlistamaan 100-vuotispäiväänsä - päinvastoin.

– En todellakaan tahdo sinnitellä satavuotiaaksi, kuten kuningatar Elisabet, kipakoista lausunnoistaan tunnettu Philip sanoi elämäkerturille Gyles Brandrethille.

Brandreth tunsi Edinburghin herttuan vuosikymmenten ajan ja kirjoitti tästä nyt ilmestyvän elämäkerran Philip: The Final Portrait. Lisäksi hän on kirjoittanut aiemmin teoksen kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin yli 73 vuotta kestäneestä avioliitosta.

– En voisi kuvitella mitään kamalampaa. Toimintakykyni alkaa heikentyä jo nyt. Minulla ei ole minkäänlaista halua takertua tarpeettomasti elämään. Kauhea ajatus, Philip perustelee kirjassa ajatuksiaan siitä, miksei tahdo elää satavuotiaaksi.

Uuden elämäkerran johdannossa elämäkerturi kertoo myös omasta käsityksestään Philipistä, joka muistetaan kiivaasta luonteestaan ja möläytyksistään.

– Hän oli paljon huomaavaisempi ja kiltimpi kuin mitä häntä usein luonnehditaan. Oli suuri kunnia tuntea hänet vuosien ajan ja merkittävä kunnia saada kirjoittaa hänen elämäntarinansa, elämäkerturi kiittelee.

Hänen mukaansa prinssi Philip ei ehtinyt lukea itse lopullista versiota teoksesta. Edinburghin herttua ehti kirjailijan mukaan kuitenkin lukea varhaisemman version, josta tämä antoi tyylilleen uskollisesti pisteliäitä kommentteja ja oikoi joitain faktoja.

Prinssi Philipiä on luonnehdittu vuosien saatossa kuningatar Elisabetin peruskallioksi. Toisaalta Philipistä puhuttaessa toistuu yleensä myös se, kuinka hän joutui jättämään oman uransa sen jälkeen, kun Elisabetista tuli kuningatar vuonna 1952.

Elämäkerrassaan Philip sanoo, että hänen mielestään katuminen on hyödytöntä energian haaskaamista. Myös kysymykseen siitä, onko hänellä ollut hyvä ja merkityksellinen elämä, hän vastasi tyylilleen uskollisesti.

– En tiedä. Olen pitänyt itseni kiireisenä ja yrittänyt olla hyödyllinen. Toivon, että olen onnistunut pitämään kaiken raiteillaan. Siitähän tässä on oikeasti ollut kyse, hän totesi.

Kun Brandreth kysyi prinssi Philipiltä tämän kirjastossa, millaisia ajatuksia kuolema hänessä herättää, hän vastasi olevansa valmis siihen.

– Olen valmis kuolemaan. Se vain tulee tapahtumaan – ennemmin tai myöhemmin.

Lähde: People

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja