Prinssi Philipin ja kuningatar Elisabetin suhde kesti kaiken – tällainen oli yli 70 vuotta kestänyt rakkaustarina

Prinssi Philip on kuollut – tällainen hänen elämänsä oli kuningatar Elisabetin rinnalla 2:33
Tällainen oli prinssi Philipin elämä – kurkista Edinburghin herttuan elämänvaiheisiin tältä videolta.

Brittihovi tiedotti prinssi Philipin, 99, menehtymisestä perjantaina 9.4.

Prinssi Philipin ja kuningatar Elisabetin rakkaus kesti myötä-, ja vastoinkäymiset. Tällainen oli hallitsijaparin yli seitsemän vuosikymmentä kestänyt rakkaustarina.

Prinssi Philip tapasi tulevan puolisonsa, prinsessa Elisabetin ensimmäistä kertaa vuonna 1934. Molemmat polveutuvat kuningatar Viktoriasta ja ovat kaukaisia serkkuja.

Kirjeenvaihto alkoi vuonna 1939, ja pari kihlautui lopulta vuonna 1946. 

Ennen avioitumista Philip sai Britannian kansalaisuuden. Samalla hän kuitenkin joutui luopumaan oikeudestaan Kreikan ja Tanskan kruunuihin sekä ortodoksisesta uskostaan ja liittymään anglikaaniseen kirkkoon. Samalla myös hänen sukunimensä vaihdettiin Battenbergistä Mountbatteniksi.

Suuri juhlapäivä koitti 20. marraskuuta 1947, kun Philip avioitui Britannian kruununperillisen prinsessa Elisabetin kanssa Westminster Abbeyssa. Maailman seuratessa suurta päivää televisiosta. 

Häiden alla Philip sai Edinburghin herttuan arvonimen kuningas Yrjö VI:lta. Prinssin arvon Philip sai takaisin vuonna 1957, kun hänen vaimonsa palautti sen noustuaan kuningattareksi. 

Avioparin elämä muuttui radikaalisti vuonna 1952. Tuolloin pariskunta oli pitkällä kiertueella Afrikassa, kun heidät tavoitti  tieto kuningas Yrjö VI:n kuolemasta. Tämä tarkoitti, että prinsessa palasi matkaltaan kotiin kuningatar Elisabet II:na. 

Myös kuningatar Elisabetin elämässä kertovassa hittisarjassa The Crown on kuvattu, ettei maailman tunnetuimman monarkin puolison rooli ole ollut helppo. Philipille kova paikka oli esimerkiksi se, etteivät hänen lapsensa saaneet hänen sukunimeään. Sarjassa nähtiin myös, että vaimolle yht'äkkiä tullut suuri valta aiheutti kipuilua.

Rakkaus parin välillä on kuitenkin eittämättä suurta, vaikka samaisessa The Crown -sarjassa on myös vihjattu, että Philipillä olisi ollut syrjähyppyjä.

Kuningattaren serkku ja läheinne ystävä Margaret Rhodes sanoi vuonna 2017 Elisabetin ja Philipin 70. hääpäivän kynnyksellä The Telegraphille, ettei 13-vuotiaana tulevaan mieheensä rakastunut kuningatar ole koskaan katsellut ketään toista.

– Prinssi Philip on ollut hänen peruskallionsa. Philip uhrautui. Hän olisi tahtonut jatkaa laivastossa ja edetä.

– Prinssi Philip on ainoa ihminen maailmassa, joka kohtelee kuningatarta kuin ketä tahansa toista ihmistä, on myös kuningatar Elisabetin entinen neuvonantaja Martin Chateris huomauttanut Expressin mukaan.

Philip edustikin vaimonsa valtakaudella hyvin ahkerasti siihen saakka, kun vetäytyi ansaituille eläkepäivilleen elokuussa 2017. Ennen eläköitymistään hän oli ollut vuodesta 1952 lähtien mukana yli 22 000 edustustehtävässä, pitänyt liki 5 500 puhetta ja ollut mukana 780 hyväntekeväisyysjärjestön toiminnassa.

Prinssi Philip palasi sairaalasta Windsorin linnaan maaliskuun puolivälissä – nämä kuvat jäivät viimeisiksi, jotka hänestä otettiin julkisuudessa 1:04
Prinssi Philip palasi sairaalasta Windsorin linnaan maaliskuun puolivälissä – nämä kuvat jäivät viimeisiksi, jotka hänestä otettiin julkisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat