Vanhempiensa hylkäämä prinssi Philip vietti lapsuutensa sukulaisten nurkissa ja luopui omista intohimoistaan vaimonsa vuoksi

Prinssi Philip on kuollut – tällainen hänen elämänsä oli kuningatar Elisabetin rinnalla 2:33
Tällainen oli prinssi Philipin elämä – kurkista Edinburghin herttuan elämänvaiheisiin tältä videolta.

Perjantaina menehtynyt prinssi Philip eli vaikean lapsuuden ja joutui hetken aikaa totuttelemaan myös rooliinsa hallitsijan puolisona. 

Kuningatar Elisabetin puoliso prinssi Philip menehtyi perjantaina 9. huhtikuuta 99 vuoden iässä. Hovi tiedotti, että Edinburghin herttua nukkui pois rauhallisesti kotonaan Windsorin linnassa.

Philip edusti ahkerasti vaimonsa rinnalla yli 70 vuotta kestäneen avioliiton aikana. Ennen päätymistään brittihoviin hän kulki kuitenkin kovan tien, vaikka syntyi kuninkaalliseksi.

Philip syntyi vuonna 1921 Korfun saarella Kreikassa sijaitsevassa Mon Repos’n huvilassa. Hänen vanhempansa olivat Kreikan kuninkaan Yrjö I:n poika, prinssi Andreas ja Battenbergin prinsessa Alice.

Prinssin elämä alkoi hyvin dramaattisesti, kun perhe joutui pakenemaan Kreikassa puhjenneiden levottomuuksien takia, kun hän oli vasta reilun vuoden ikäinen. Lopulta perhe asettui Saksaan, mutta vastoinkäymiset eivät suinkaan päättyneet siihen.

Philipin vanhemmat erosivat, kun prinssi oli 10-vuotias. Philip varttui sukulaisten hoidossa ja sisäoppilaitoksessa, kun hänen äitinsä joutui hoidettavaksi mielisairaalaan ja isä puolestaan hurvitteli Monte Carlossa. Suurimman vastuun nuoresta miehestä otti lopulta hänen enonsa, Louis Mountbatten.

Philipin lapsuutta väritti se, ettei hänellä ollut yhtä pysyvää tukikohtaa. Sukulaisten nurkista toisiin liikkuneen nuoren miehen lapsuuden on ounasteltu olleen varsin onneton ja rankka. Koulutiensä hän aloitti Ranskassa, mutta vuonna 1928 hänet lähetettiin kouluun Britanniaan, jossa hän majaili Kensingtonin palatsissa. Välissä hän ehti käydä hetken koulua myös Saksassa, mutta siirtyi 12-vuotiaana Gordonstounin sisäoppilaitokseen Skotlannissa.

Sisäoppilaitoksesta valmistuttuaan prinssi liittyi vuonna 1939 Britannian laivastoon vain 18-vuotiaana ja palveli toisessa maailmansodassa Välimerellä. Tulevan puolisonsa, prinsessa Elisabetin, hän kohtasi ensimmäistä kertaa vuonna 1934. Molemmat polveutuvat kuningatar Viktoriasta ja ovat kaukaisia serkkuja. Kirjeenvaihto alkoi vuonna 1939, ja pari kihlautui vuonna 1946.

Ennen parin avioitumista Philip sai Britannian kansalaisuuden. Samalla hän kuitenkin joutui luopumaan oikeudestaan Kreikan ja Tanskan kruunuihin sekä ortodoksisesta uskostaan ja liittymään anglikaaniseen kirkkoon. Samalla myös hänen sukunimensä vaihdettiin Battenbergistä Mountbatteniksi.

Kuninkaallisia häitä vietettiin Westminster Abbeyssa 20. marraskuuta 1947. Häiden alla Philip sai Edinburghin herttuan arvonimen kuningas Yrjö VI:lta. Prinssin arvon Philip sai takaisin vasta vuonna 1957, kun hänen vaimonsa palautti sen noustuaan kuningattareksi. 

Avioitumisen jälkeen Philip jatkoi uraansa laivastossa, kunnes kaikki muuttui hetkessä, kun hänestä tuli kuningattaren puoliso hänestä vuonna 1952. Nuori pari oli tuolloin pitkällä kiertueella Afrikassa, kun heidät tavoitti Keniassa tieto kuningas Yrjö VI:n kuolemasta. 

VIDEO: Näin pirteänä Prinssi Philip edusti vielä viime kesänä

Prinssi Philip teki harvinaisen julkisen esiintymisen – mitä kuuluu kuningatar Elisabethin 99-vuotiaalle puolisolle? 3:20

Tämä tarkoitti, että Philip joutui sopeutumaan hyvin nopeasti rooliinsa kuningatar Elisabet II:n puolisona. Maailman tunnetuimman monarkin puolison rooli ole aina ollut helppo, eikä Philip solahtanut siihen täysin kivuttomasti. 

Lujatahtoisena ja temperamenttisena tunnetulle Philipille kova paikka oli esimerkiksi se, etteivät parin lapset Charles, Anne, Andrew ja Edward saaneet isänsä sukunimeä. Myös brittihovista kertovassa The Crown -sarjassa kuvattiin, kuinka prinssi kipuili sen suhteen, että hänelle hyvin mieluisten laivastotöidensä sijaan hänen tehtäväkseen tuli yht’äkkiä kävellä muutama askel vaimonsa perässä ja edustaa tämän rinnalla.

Philip edustikin vaimonsa valtakaudella hyvin ahkerasti siihen saakka, kun vetäytyi ansaituille eläkepäivilleen elokuussa 2017. Ennen eläköitymistään hän oli ollut vuodesta 1952 lähtien mukana yli 22 000 edustustehtävässä, pitänyt liki 5 500 puhetta ja ollut mukana 780 hyväntekeväisyysjärjestön toiminnassa.

Lue myös:

    Uusimmat