Prinssi Philip muistetaan möläytyksistään – nämä kiusalliset kommentit eivät unohdu

2:54
Prinssi Philipin lapset muistelivat isäänsä BBC:n erikoislähetyksessä – prinssi Charlesilta koskettava kommentti

Viime perjantaina kuollut prinssi Philip muistetaan kiusallisista kommenteistaan, joita kuninkaallinen laukoi niin valtio- kuin kouluvierailuillakin.

Britanniassa vietetään lauantaina kuningatar Elisabetin puolison prinssi Philipin hautajaisia. Edinburghin herttua menehtyi perjantaina 9. huhtikuuta kunnioitettavassa 99 vuoden iässä. 

Valtavan määrän edustustehtäviä ennen vuonna 2017 tapahtunutta eläköitymistään hoitanut Philip on vitsaillut tunnetusti olleensa "kenties maailman kokenein muistolaattojen paljastaja". Tehtäviä kertyi niin paljon, että aivan jokaiseen kohteeseen kuninkaallinen ei jaksanut perehtyä kovin yksityiskohtaisesti.

–  Julistan tämän paikan avatuksi, mikä se ikinä onkaan, hän lohkaisi vieraillessaan Kanadassa vuonna 1969.

Edinburghin herttua tulikin vuosikymmenten saatossa tunnetuksi melkoisena möläyttelijänä. Koosteita kuninkaallisen legendaarisimmista lausahduksista onkin julkaistu useissa tiedotusvälineissä ja sivuttiinpa aihetta myös Satu Jaatisen tällä viikolla ilmestyneessä teoksessa Paremmissakin piireissä – Kuninkaallisia skandaaleja kautta aikojen (Docendo).

Toisinaan prinssi Philipin eri maihin suuntautuneilla valtiovierailuilla laukomat töksäytykset olivat hyvin kiusallisia, eivätkä todellakaan poliittisesti korrekteja.

– Näytät siltä, että ole valmis käymään yöunille, Philip tokaisi vuonna 2003 Nigerian presidentille, joka oli sonnustautunut kansallispukuun.

– Vieläkö heittelette toisianne keihäillä? hän puolestaan kysyi Australian alkuperäiskansaan kuuluvalta liikemieheltä vuonna 2002.

– Jos on liian kauan täällä, tulee vinosilmäiseksi, herttua tokaisi puolestaan valtiovierailulla Kiinassa vuonna 1986.

– Ei ole väliä, mitä se on, mutta tuokaa minulle olut, hän tokaisi puolestaan vuonna 2002 tavattuaan Italian pääministerin.

– Tämä on silkkaa tilan haaskausta, kuului arvio Britannian Berliinin suurlähetystön rakennuksesta, jonka hintalappu oli 18 miljoonaa puntaa.

– Kuinka ihmeessä saatte täkäläiset oppilaat pysymään selvin päin ajokokeeseen saakka? Philip kysyi vuonna 2005 skotlantilaisessa autokoulussa.

Edinburghin herttua ei ole ollut turhan hienotunteinen myöskään lasten ja nuorten seurassa.

– Olet liian lihava astronautiksi, hän ilmoitti 13-vuotiaalle pojalle erään kouluvierailun yhteydessä vuonna 2001.

– Vai olette te kuuroja? Ei ihme, kun seisotte tässä, hän totesi vuonna 2000 kuuroja lapsia tavatessaan ja puhallinorkesterin soittaessa vieressä.

Osansa ovat saaneet myös eri ammattikuntien edustajat.

– Upea solmio. Onko sinulla alushousutkin samasta kankaasta? Philip kysyi vuonna 2007 skotlantilaiselta naispoliitikolta.

– Näytätte ihan itsemurhapommittajalta, hän ilmoitti puolestaan viisi vuotta aiemmin luotiliiviin pukeutuneelle naispoliisille.

Eipä tölväisyiltä säästynyt myöskään oma perhe. Prinssi Philipin ja kuningatar Elisabetin ainoa tytär prinsessa Anne on tunnettu intohimoisena hevosurheilijana ja -harrastajana. Edinburghin herttua löikin vuonna 1970 pöytään melkoisen toteamuksen tyttärestään:

– Jos se ei syö heinää tai piereskele, Anne ei ole kiinnostunut.

Lähteet: Mirror, The Sun, Satu Jaatinen: Paremmissakin piireissä – Kuninkaallisia skandaaleja kautta aikojen (Docendo, 2021)

Prinssi Philip: Kuninkaallinen elämä -dokumentti mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla sunnuntaina 18. huhtikuuta kello 17.55

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja