9.12.2003 Kalaletut ja peruna-jauhelihapaistos

Lasten keskus on julkaissut mukavasti ennen joulua lapsille ja nuorille sopivan hauskan kirjan "Haavi auki" kirjoittajina Tuula Korolainen, Riitta Tulusto ja Leena Lumme. Kirja kertoo kalojen värikkäästä elämästä ja antaa vinkkejä aloittelevalle kalastajalle. Lisäksi siinä on hauskoja koululaisten kirjoittamia tarinoita ja runoja omista kala- ja kalastuskokemuksista sekä kalareseptejä. Haavi auki on mukava lahjakirja kaikille lapsille ja nuorille ja erityisesti heille, joiden kalansyönti ja tuntemus rajoittuu kalapuikkoihin!

Kalaletut

200-300g puhdistettua savukalaa
2 munaa
6 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 dl tillisilppua tai hienonnettua pakastepinaattia
1 rkl öljyä

1. Sekoita keskenään lettutaikinan ainekset ja tilli tai sulanut pinaatti ja anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.
2. Paista ohukaispannulla pieniä lettuja.
3. Kun taikina on jonkin verran hyytynyt, lisää letun päälle savukalaa pieninä palasina.
4. Paista kypsäksi myös toiselta puolelta. Tarjoa väli- tai iltapalaksi tai ateriana esim. porkkana-perunasurvoksen kera.

Peruna-jauhelihapaistos

1 pss pakasteperunamuusiainesta tai 2 pss muusijauhetta+ ohjeen mukainen määrä maitoa ym.
300 g jauhelihaa tai pakastesieniä
1 sipuli
1/2 tl suolaa
yrttisekoitusta
pippuria
vähän vettä
2-3 dl maissia
1 pss pakasteherneitä
pinnalle korppujauhoja tai pieneksi kuutioitua leipää

1. Jos sinulla on pakastimessa ruskistettua jauhelihaa tai esikäsiteltyjä sieniä käytä niitä, niin saat tilaa mahdollisia joululeipomuksia varten.
2. Paahda jauheliha ja silputtu sipuli, mausta hyvin ja lisää joukkoon vähän vettä ja maissi. Tee vastaava seos sienistä, jos käytät niitä.
3. Anna pakasteherneiden sulaa.
4. Valmista muusi pakkauksen ohjeen mukaan, mutta lisää nestettä vähän enemmän.
5. Voitele uunivuoka ja levitä pohjalle kerros muusia, sen päälle herneet ja jauheliha tai sieniseos. Nosta loput muusista nokareina jauhelihan päälle.
6. Ripottele pinnalle vähän korppujauhoja, leivänmuruja tai pieniä leipäkuutioita ja kypsennä 225 asteessa uunissa n. 20 minuuttia tai kuumenna mikrossa 5-10 minuuttia. Tarjoa nälkäisille ruuan odottelijoille porkkanasuikaleita, omena- ja appelsiinilohkoja.

Vinkki:

Kasvisruokailijat kysyvät usein vaihtoehtoja jauhelihalle. Hyvä vaihtoehto on soijapapurouhe, joka sisältää soijan kaikki ravintoaineet ja myös kuidun. Liota soijapapurouhetta (1 dl soijapapurouhetta 2 dl vettä) 50 minuuttia ennen käyttöä. Valmista siitä kastike jauhelihan tapaan ja anna hautua noin 10 minuuttia ennen lisäämistä perunapaistokseen.


Lue myös:

    Uusimmat