85-vuotias teräsvaari teki järisyttävän uroteon – aikoo raastaa saman kammourakan uusiksi: "Haluan rikkoa maailmanennätyksen jälleen"

3,8 kilometrin uinti, 180 kilometrin pyöräily ja 42,195 kilometrin maratonjuoksu on perätysten urheiltuna brutaali urakka. Toisilta Ironman-triathlonin vetäminen käy kuitenkin lähempänä 90 vuoden ikääkin.

Japanilaisvanhus Hiromu Inada vetäisi Ironman-triathlonin vuonna 2018 Havaijilla Guinnessin maailmanennätykseen oikeuttaneessa 85 vuoden ja 328 päivän iässä läpi. Ajan 16.53.49 kellottaneen veteraanin jalka ei ole tämänkään jälkeen noussut kaasulta, vaan hän aikoo ensi vuonna rehkiä Havaijilla uudelleen.

– Minun tavoitteeni on ensi vuoden MM-kisat Havaijilla. Aion ehdottomasti osallistua ja haluan ehdottomasti rikkoa maailmanennätyksen kilpailun suorittamisesta vanhimmassa iässä jälleen. Se on nykyinen ja suurin tavoitteeni, Inada, 87, kertoi uutistoimisto Reutersille.

Hurahdus eläkeiässä

Ironman-kisaa pidetään laajalti yhtenä urheilumaailman rankimmista kestävyystapahtumista. Mutta teräksisessä kunnossa on Inadakin. Hän harjoittelee joka päivä, herää 4.30 aamulla ja painelee uima-altaalle kuudeksi.

Inada näyttää siltä kuin olisi harrastanut kestävyysurheilua koko ikänsä, vaikkakin aloitti urheilun vasta eläkkeellä. Lopetettuaan työt Japanin yleisradioyhtiö NHK:lla Inada alkoi uida ja juosta ja osti polkupyörän 69-vuotiaana. Hän kilpaili ensimmäisellä maratonillaan vuotta myöhemmin.

Ironman-kilpailuista tuli Inadalle uutistoimisto Reutersin mukaan pakkomielle, kun hänen vaimonsa kuoli pian tämän jälkeen. Vuonna 2015 hän yritti 82 vuoden iässä ottaa kaikkein vanhimman Ironman-kilpailijan ennätyksen Havaijilla haltuunsa, mutta hänen aikansa oli viisi sekuntia liian hidas, jotta se olisi hyväksytty kirjoihin.

Havaijin yleisön tuki kuitenkin inspiroi Inadaa, ja hän tuli takaisin seuraavana vuonna. Inada läpäisi kilpailun tuolloin vaaditussa ajassa ja sai Guinnessin maailmanennätyksen nimiinsä. 

Inada ajatteli lopettavansa sitten kun saisi tarpeekseen, mutta tuota päivää ei olla vielä nähty. Vuonna 2018 uuden maailmanennätyksen 85-vuotiaana tehnyt teräsvaari toivoo jatkavansa kisaamista vielä yhdeksänkymppisenäkin. Hän ajattelee, ettei voi luovuttaa ja hänen täytyy vetää Ironman-kisoja – muuten Inada joutuisi olemaan pahoillaan häntä tukeneiden ihmisten puolesta.

Lykkääntyminen hyvästä

Uudessa ennätysjahdissa olevaa Inadaa ei harmita, että Havaijin Ironman peruttiin tämän vuoden lokakuulta koronaviruspandemian takia ja legendaarinen kilpailu on määrä järjestään seuraavan kerran ensi vuonna. Konkari pystyy nyt lepuuttamaan kipeää polveaan ja säätämään valmistautumistaan.

– Toivon voivani kokeilla uusia asioita kuntoni rakentamiseksi. Toivon, että pystyn säätämään fyysisen huippuni lykättyyn kilpailuun. Mielestäni oli enemmänkin hyvä, että se viivästyi, ME-mies virkkoi.

Samalla maailmanennätys olisi toteutuessaan entistä komeampi. Inada on vuoden päästä lokakuussa 88-vuotias.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja