Somevaikuttajat sivelevät nyt akvaarioista tuttua ainetta kieliinsä – asiantuntijoilta tyrmäys: "Ei heiltä pitäisi ottaa lääkitysneuvoja"

Somevaikuttajat vannovat nyt akvaarion puhdistamisessakin käytetyn metyleenisinisen nimeen. Asiantuntijat varoittavat väitteistä.

Someinfluensserit ylistävät metyleenisinisen käyttöä terveyden edistäjänä, mutta ammattilaiset ovat asiasta aivan eri mieltä. Influenssereilta ei tule ottaa terveysneuvoja, muistuttavat asiantuntijat.

Somessa kiertää väitteitä metyleenisinisestä

Somessa kiertävien vinkkien mukaan metyleenisininen "hidastaa ikääntymistä". Kielelle levitetyn aineen luvataan auttavan kaikessa "mitokondrioiden toiminnasta" aina lisääntyneeseen muistiin.

Erään somevaikuttajan esimerkki. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Metyleenisinistä käytetään esimerkiksi akvaarioissa bakteeritulehduksien hoitoon. Vaikka ainetta käytetään myös lääketieteessä – sillä on esimerkiksi hoidettu malariaa 1800-luvun lopulla – ainetta ei tulisi käyttää omin päin, tai ilman varsinaista tarvetta.

Esimerkiksi tutkijana ja apulaisprofessorina Uuden Etelä-Walesin yliopistossa toimiva Darren Saunders on tuominnut somevaikuttajien väitteet.

– Olen juuri saanut tietää trendistä, jossa somevaikuttajat pistävät metyleenisinistä kielelleen "tehostamaan aineenvaihduntaa tai kognitiivisia toimintoja", enkä voi lakata nauramasta, Saunders kirjoitti Twitterissä.

Saunders huomautti keskustelussa, että metyleenisinisellä on toki monia käyttökohteita, mutta kielelleen hän ei sitä silti panisi.  

Katso myös: Onko pakurikääpä huuhaata? Kannattaako inkivääriä napsia raskaana? Professori taklaa huolestuttavia terveysväittämiä! Juttu jatkuu videon alla.

Onko pakurikääpä huuhaata? Kannattaako inkivääriä napsia raskaana? Professori taklaa huolestuttavia terveysväittämiä 5:54

Pohjaavat vuoden 2015 tutkimukseen?

Independent-lehden mukaan vaikuttaa siltä, että somevillitys pohjaa vuoden 2015 tutkimukseen, jossa metyleenisinistä tutkittiin Hutchinson-Gilfordin progeriasyndrooman hoidossa. Kyseessä on kuolemaan johtava sairaus, jossa potilas vanhentuu ennenaikaisesti. Lienee selvää, ettei tutkimuksen tuloksia kuitenkaan voi yleistää.

– Pätevän lääketieteen asiantuntijan ja terveys- ja fitness-vaikuttajan välillä on universumin mittainen ero. Ei heiltä [influenssereilta] pitäisi ottaa lääkitysneuvoja, johtava farmaseutti Hussain Abdeh kuvaili Independentille.

Abdehin mukaan metyleenisinistä ei käytetä laajalti lääketieteellisissä hoidoissa, ja vaikka käytettäisiinkin, tällaisia hoitoja johtaisi aina osaava lääkäri. Metyleenisininen voi olla myrkyllistä suurina annoksina; se voi aiheuttaa myös erilaisia haittavaikutuksia, tai vaikuttaa muiden lääkkeiden tehoon.

– Ihmisen tulisi ottaa vain sellaisia lääkkeitä, joita juuri heille on suositellut laillistettu lääkäri tai farmaseutti.

Kohu vaikuttaa tehonneen, sillä esimerkiksi New York Postin uutisoimat somejulkaisut ovat artikkelin ilmestyttyä kadonneet.

Katso myös: Asento, johon vain nainen pysty? Toimitus testasi somehaastetta:

Tähänkö asentoon vain naiset pääsevät? MTV testasi viraalihaasteen – kokeile, onnistutko itse! 2:31

Lue myös:

    Uusimmat