7 vinkkiä – tästä tunnistat hyvän keittiöveitsen!

Mistä tunnistaa hyvän keittiöveitsen? Wikihow-sivusto listasi vinkit!

1. Ennen kuin lähdet ostoksille, mieti millaista veistä/veitsiä tarvitset. Veitsiä on olemassa monen muotoisia ja kokoisia moneen eri tarkoitukseen. Jos teet paljon ruokaa, on hyvä hankkia kokonainen veitsisarja.

2. Kun olet ostamassa veitsiä, kokeile niitä ensin kädessäsi. Otteen pitäisi tuntua mukavalta ja veitsen istua hyvin käteesi. Muista myös, että jonkun mielestä hyvä veitsi ei välttämättä tunnu hyvältä juuri sinun kädessäsi. Sen vuoksi on tärkeää testata veistä ensin myös itse, ennen kuin uskoo suositteluja.

3. Tarkista, mistä materiaalista veitsi on valmistettu. Valitse laadukkaita materiaaleja ja vältä veitsiä, joissa näkyy selkeitä hitsauskohtia. Muovi ei myöskään ole laadukkaan veitsen merkki. Kalleimmat ja parhaimmat veitset on valmistettu yhdestä teräsosasta. Vältä veitsiä, joiden myyntipuheissa väitetään, ettei niitä tarvitse koskaan terottaa.

4. Tunnustele kädessäsi veitsen painoa. Kevyt veitsi on hyvä nopeaan ja tarkkaan pilkkomiseen, kun taas raskas veitsi vaatii enemmän työtä, jos pilkot kevyitä ainesosia. Raskas veitsi sopii parhaiten kiinteisiin ja koviin elintarvikkeisiin, kuten pähkinöihin, inkivääriin tai muihin vastaaviin.

5. Tunnustele myös veitsen tasapainoa. Laatuveitsissä tasapaino kahvan ja terän välillä on hyvä.

6. Kiinnitä huomiota veitsen kahvaan. Sen pitäisi olla vakaa, helppo puhdistaa ja hyvin kiinnitetty. Rakoset terän ja kahvan välillä ovat huono merkki, sillä bakteerit pääsevät tällöin helposti kahvan sisään.

7. Kiinnitä huomiota terän muotoiluun. Terän tulisi olla tasapaksu. Joissain veitsissä terän reunaa on ohennettu noin sentin matkalta, jotta veitsi olisi helpompi teroittaa. Tämä voi kuitenkin vaikuttaa leikkauslaatuun, joten suosi tasapaksuja veitsiä!

Kun sopiva veitsi on löytynyt, kannattaa muistaa pitää se hyvässä kunnossa. Amerikkalaisen julkkiskokki Guy Fierin mukaan tärkeintä on pitää veitsi terävänä.

– Jos veitsi ei ole tarpeeksi terävä, todennäköisyys siihen, että veitsi lipsahtaa kädestä ja käy huonosti kasvaa. Huonossa terässä oleva veitsi ei myöskään leikkaa kunnolla, Fieri muistuttaa.

Lähteet: Wikihow

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja