7 tavallista tapaa, jotka vaarantavat silmien terveyden ja näkökyvyn

10 faktaa väreistä 1:19

Daily Mailin haastattelema optikko listasi tavallisia virheitä, jotka tekevät hallaa silmille.

Kerroimme aiemmin piilolinsseistä vakavan infektion saaneesta naisesta, joka saattaa menettää pahimmassa tapauksessa näkönsä. Piilolinssien käyttäjien onkin syytä muistaa hyvä hygienia, eikä esimerkiksi nukkua, uida tai käydä suihkussa piilolinssien kanssa.

Myös muut arkiset tavat voivat vaarantaa silmien terveyden – vaikkei piilolinssejä käyttäisikään. Optikko Brendan O’Brien listasi vaaranpaikkoja.

1. Vanhojen silmämeikkien käyttäminen

Ripsiväri ja eyeliner tulisi vaihtaa 3–4 kuukauden käytön jälkeen, sillä ne voivat toimia bakteerien kasvualustana. Vanhentuneiden silmämeikkien käyttäminen voi johtaa silmien punoitukseen ja ärsyyntymiseen, valoherkkyyteen ja joskus jopa sokeutumiseen – kuten tämän perheenäidin kohdalla kävi.

Silmiään suojelevan on syytä pitää huolta myös muista kauneustuotteistaan, kuten silmänrajauskynistä ja ripsienpidennyksistä. Kynät on syytä teroittaa ennen käyttöä ja ripsienpidennykset ottaa luotettavalla ammattilaisella.

2. Näöntarkastuksen jättäminen välistä

O’Brien kertoo, että näöntarkastuksesta luistaminen voi johtaa monien sairauksien löytymisen myöhästymiseen. Esimerkiksi korkea verenpaine, niveltulehdus, silmänpainetauti sekä diabetes voivat johtaa näköongelmiin ja jopa sokeutumiseen.

O’Brien suosittelee alle 70-vuotiaille näöntarkastusta kahden vuoden välein. Yli 70-vuotiaiden ja silmän alueen ongelmista kärsivien olisi syytä tarkastuttaa näkönsä joka vuosi.

3. Kännykän tuijottaminen

Tutkijoiden mukaan älylaitteiden sininen valo voi tuhota silmän fotoreseptoreita ja johtaa lopulta silmänpohjan rappeumaan. Silmien terveyden kannalta digilaitteiden käyttäjän olisi syytä välttää näyttöjen katsomista pimeässä sekä käyttää sinisen valon suodattimia, mikäli laitteessa on siihen mahdollisuus.

4. Tupakointi

Tupakointi on haitallista myös silmien terveydelle, sillä se lisää riskiä kaihin muodostumiseen sekä silmänpohjan rappeumaan.

5. Aurinkolasien käyttämättä jättäminen

Aurinkolaseja on syytä kuljettaa mukanaan kesän jälkeenkin, sillä UV-säteilyä pääsee silmiimme läpi vuoden – myös pilvisinä päivinä. Lisäksi on syytä varmistaa, että aurinkolaseissa on UV-suoja.

Silmien kannalta UV-säteily on haitallista, sillä pitkäaikainen altistuminen UV-säteilylle lisää riskiä kaihin kehittymiseen. 

6. Tuuletin

Tuuletin puhaltaa ympäriinsä huoneilman pölyjä ja allergeenejä, jotka voivat aiheuttaa varsinkin piilolinssien käyttäjien kohdalla silmien ärsytystä ja epämukavuutta piilolinssien käytön yhteydessä. Erityisesti öisin tuuletin on syytä sulkea, minkä lisäksi huoneen ja tuulettimen puhtaudesta on syytä huolehtia tarkoin. Näin tuulettimien puhdistaminen onnistuu.

7. Silmätippojen liiallinen käyttö

Silmät voivat punoittaa monesta eri syystä. Vaivaa voi olla houkuttelevaa hoitaa silmätipoilla, mutta hetken helpotus voi johtaa ikävään kierteeseen. Tämä johtuu siitä, että silmätippojen vaikutuksen loputtua silmän verisuonet laajenevat, mikä aiheuttaa jälleen punoitusta.

Mikäli silmät punoittavat kuivumisen vuoksi, kannattaa vaivaa hoitaa silmätippoja mieluummin hankkimalla ilmankostutin tai pysymällä etäällä lämpöpattereista.

Myös ruokavaliosta voi löytyä apu silmien kuivumisen aiheuttamaan punoitukseen. Runsas veden juominen ja paljon A-, C- ja E-vitamiineja sekä omega-3-rasvahappoja sisältävien ruokien syöminen voivat helpottaa ongelmaa. Tuulisella ja kylmällä säällä helposti kuivuvat silmät kannattaa suojata silmä- tai aurinkolasein.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat