Nämä tekijät aiheuttavat silmänpohjan rappeumaa – pahalla tavalla suuri vaikutus

25:00

Silmänpohjan ikärappeuma huonontaa näköä kohdistuen tarkan näkemisen alueelle. Silmätautiopin dosentti Ilkka Immosen mukaan tauti ei johdu ainoastaan iästä, vaan sen syntyyn vaikuttavat vahvasti myös geenit ja elintavat.

HUS:in silmäklinikan verkkokalvo-osaston ylilääkäri Ilkka Immosen mukaan geeneillä on osuutta monissa sairauksissa. Silmänpohjan rappeuman syntyyn vaikuttavat selvästi kaksi geeniä.

– Ikärappeuman kohdalla pystyttiin osoittamaan, että on kaksi suurta geeniä, jotka aiheuttavat 60 prosenttia kaikista tapauksista. Jos näitä geenejä ei olisi väestössä, ikärappeumatapauksia olisi yli puolet vähemmän kuin tällä hetkellä, Immonen kertoo Studio55.fi-lähetyksessä.

On hyvin harvinaista, että muutama yksittäinen geeni selittää näinkin suuren osuuden yleisestä kansansairaudesta. Näihin geeneihin ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan.

Iän lisäksi myös elintavoilla on Immosen mukaan suuri vaikutus silmänpohjan rappeuman ehkäisemisessä. Immonen nostaakin esille kolmannen suuren riskitekijän.

– Suurin tekijä geenien lisäksi on tupakointi. Tupakointi aiheuttaa noin 20 prosenttia tapauksista.

Syytä tupakoinnin yhteyteen näkösairauksiin ei Immosen mukaan tarkasti tiedetä. On olemassa kokeellisia malleja siitä, että tupakointi vaikuttaisi verkkokalvon tukisoluihin.

– Tupakoinnin vaikutus on erittäin selvä, mutta mekanismi epäselvä, Immonen tarkentaa.

Kovilla rasvoilla ja liikunnan puutteella on riskiä suurentava vaikutus, kuten esimerkiksi sydänsairausten kohdalla. Tällä ei kuitenkaan ole yhtä suurta vaikutusta taudin syntyyn kuin geeneillä.

Ikärappeumaa voi Immosen mukaan ehkäistä tupakoinnin lopettamisen lisäksi ruokavaliolla.

– Rasvainen kalan ja runsas värillisten kasvisten käyttö pienentävät riskiä saada ikärappeuma.

Katso Studio55.fi-lähetyksestä, miten silmänpohjan rappeumaa voi hoitaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja