Lääkäri: Kaihi iskee jokaiseen

Silmien terveys ja ikänäkö. 26:27

Silmälääkäri kertoo, että sairaudeksi luokiteltava harmaakaihi liittyy väistämättä ikääntymiseen ja odottaa jokaista.

Näön heikkeneminen ja ikänäön oireet alkavat usein 40 ikävuoden tienoilla, mutta kun 60 vuoden ikä on saavutettu, näkö on asettunut uusiin uomiinsa. Näkö ei siis enää heikkene, mutta silmäsairauksien riki kasvaa. Silmätautien erikoislääkäri Tiina Leivon mukaan 60-vuotiaat ovat jokaiseen ihmiseen ennemmin tai myöhemmin iskevän harmaakaihin riskiryhmää.

– Sairauden ja terveyden raja on osin hämärä. Harmaakaihi luokitellaan sairaudeksi, mutta itse asiassa kyseessä on ikääntymiseen liittyvä ilmiö, joka tulee kaikille jossain muodossa. Linssi muuttuu harmaaksi eikä sen läpi näe niin hyvin, Leivo selittää Studio55.fi-ohjelmassa.

Muita mahdollisia silmäsairauksia ovat Leivon mukaan silmänpainetauti eli glaukooma, joka vaurioittaa näköhermoja. Myös diabetekseen liittyy silmäongelmia. Lievemmistä vaivoista Leivo mainitsee kuivasilmäisyyden ja ikärappeuman.

60 vuotta täyttäneen tulisi tarkistuttaa silmänsä kolmen vuoden välein lääkärillä. Vaikka optikoillakin on seulontatutkimuksia, he ovat erikoistuneet ennen kaikkea linsseihin ja näön tarkkuuteen.

– Optikot mittaavat esimerkiksi silmän paineen, mikä on hyvä, koska korkea silmänpaine kertoo hyvin yleisestä glaukoomasta. Mutta toisaalta glaukoomastakin osa on matalapainemuotoa eikä se tule ilmi optikon tarkastuksessa, Leivo kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat