7 keinoa: Helpota migreeniä tehokkailla vinkeillä

Taas se alkaa: näköhäiriöt muuttuvat nopeasti jyskyttäväksi kivuksi, suussa on outo maku ja oksettaa.... Miten migreenikohtauksista voi päästä eroon?

Oikea lääkitys on paras tapa hallita migreeniä, mutta sitä voi ehkäistä ja helpottaa myös muilla keinoin.

1. Huolehdi rutiineistasi

Mene nukkumaan ja herää suurinpiirtein samoihin aikoihin joka päivä, sillä sisäinen kellosi nauttii rutiineista, nukut paremmin ja et saa migreenikohtausta yhtä todennäköisesti. Myös ruokailut on hyvä ajoittaa tasaisesti.

2. Syö tarpeeksi magnesiumia

Magnesiumin on huomattu helpottavan ja vähentävän migreenikohtauksia. Esimerkiksi kuukautiset ja alkoholi vähentävät tätä tärkeää kivennäisainetta kehossasi, mikä voi lisätä kohtausten määrää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan naisten tulisi nauttia magnesiumia 280 mg/vrk ja miesten 350 mg/vrk. Magnesiumin lähteitä ovat etenkin viljatuotteet ja vihannekset. Vihreät lehtivihannekset, pähkinät, banaanit, palkokasvit, tumma suklaa, kahvi ja meijerituotteet, perunat, liha, äyriäiset ja kala.

3. Kipu pois ohimoilta

Jos koet voimakasta kipua ohimoillasi kohtauksen aikana, voit pyrkiä helpottamaan sitä painamalla niitä voimakkaasti. Voit myös sitoa huivin tiukalle pääsi ympärille.

4. Rauhoitu ja mikäli mahdollista, nuku

Nukkuminen auttaa migreenikohtaukseen, joten mene mahdollisimman pimeään huoneeseen ja yritä nukahtaa.

5. Tarkkaile kohtauksen alkua

Jotkut ihmiset saavat migreenikohtauksen voimakkaan valon vuoksi, osa esimerkiksi liikuntasuorituksen aikana. Tarkkaile itseäsi: millä tavoin sinun kohtauksesi alkaa?

Esimerkiksi selkälihasten tekeminen voi aiheuttaa joillakin ihmisillä migreenikohtauksen, kun keho tekee heilurimaista liikettä.

6. Valmistaudu matkaan

Korkeudenvaihtelut voivat aiheuttaa joillekin ihmisille migreeniä. Jos kuulut heihin, valmistaudu matkoihin neuvottelemalla asiasta lääkärisi kanssa.

7. Älä stressaa

Stressi ja kiihdyttävät tuntemukset voivat lietsoa migreeniä, joten pyri pysymään rauhallisena. Ota vaikkapa tavaksesi pitää päivässä puolen tunnin tauko, joka on omistettu vain sinulle itsellesi ja rentoutumiselle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja