60-millinen naula lävisti Maurin sydämen

Ylivieskalainen Mauri Löytynoja elää jatkoajalla. Loppu oli lähellä vajaat parikymmentä vuotta sitten, kun hän ampui itseään naulapyssyllä suoraan sydämeen. Kyseessä oli työtapaturma, josta oli tulla kohtalokas.

– Muistan hyvin sen päivän. Olimme rakentamassa kaverin kanssa varastorakennusta Nivalassa. Lunta satoi hiljalleen, ja olimme juuri palanneet lounastauolta takaisin työn ääreen. Olimme saaneet vesikaton valmiiksi, ja seuraava homma oli tehdä seinään laudoitus, Mauri Löytynoja kertoo.

Löytynojan työpari oli alhaalla pätkimässä lautoja sopivan mittaisiksi, ja mies itse kiipeili tikkailla naulapyssyn kanssa. Työ eteni niin, että Löytynoja naulasi ensin lautojen alareunat paikoilleen, minkä jälkeen hän kiipesi tikapuut ylös ja asetti laudan suoraan. Naulapyssyä oli hankala kuljettaa koko ajan mukana, joten se sai odottaa tikkailla sillä aikaa kun mies kävi kiipeili tikkailla ylös alas.

– Onhan ne naulapyssyt vaarallisia vehkeitä, mutta niissä on sellainen tuplavarmistus, että ne eivät laukea pelkästään painamalla liipaisinta, vaan pyssyn kärkeä pitää samaan aikaan painaa jotakin vasten, Löytynoja selittää.

Naula suoraan sydämeen

Työ oli melkoista kurkottelua, ja työn tiimellyksessä Löytynoja oli vahingossa huitaissut vartalollaan naulapyssyä niin, että sen liipaisin oli vasten tikkaita. Jossakin vaiheessa, kun mies kurkotteli kohti lautojen yläreunoja, hän painoi huomaamattaan naulapyssyn kärkeä vartalollaan, ja se laukesi.

– Tunsin kyllä, että naulapyssy laukesi, mutta ensin ajattelin, että olikohan siellä naulaa ollenkaan, kun mihinkään ei sattunut. Kiipesin alas ja huikkasin kaverilleni, että nyt taisi käydä huonosti, mutta hänkään ei ensin tajunnut kuinka vakavasta tilanteesta oli kyse. Hän vaan totesi, että eihän missään näy mitään reikääkään.

Hetken kuluttua Löytynojan vasen puoli meni kuitenkin ihan turraksi, ja molemmat miehet tajusivat, että nyt on kiire.

Tuskainen automatka

Löytynojan onneksi työmaan omistajat olivat juuri lähdössä autolla hoitamaan asioita kaupungille, ja heidät saatiin pysäytettyä, kun he olivat ohittamassa onnettomuuspaikkaa. Löytynojaa lähdettiin viemään kiireesti kohti Ylivieskan terveysasemaa, ja jo viiden kilometrin matkan jälkeen mies meni tajuttomaksi.

Löytynoja palasi taas tajuihinsa Ylivieskassa, missä hän muistaa ihmetelleensä häntä tutkineiden lääkäreiden outoja ilmeitä. Tässä vaiheessa potilaalla itsellään ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka pahasti oli käynyt.

Ylivieskasta Löytynojaa lähdettiin kiidättämään ambulanssilla Ouluun, sairaalaan 130 kilometrin päähän. Matka oli jäädä miehen viimeiseksi.

– Matkan aikana sydämeni pysähtyi ainakin viisi kertaa, ja olin tajuttomana vähän väliä. Siinä vaiheessa tunsin myös kipua, joka tuntui siltä, kun rautakangella olisi rintaa painettu. Ja parikymmentä kilometriä ennen Oulua sanoin, etten jaksa enää, ja menin taas kerran tajuttomaksi. Kun pääsimme perille, ei tiedetty viedäänkö minua leikkaukseen vai ei, sillä näytti siltä, että minua ei voida enää pelastaa, Löytynoja kertoo.

Sydän toimii taas

– Seuraava muistikuvani onkin sitten saman päivän illalta, kun minulta mitattiin lämpöä ja hengitysputki otettiin pois, Löytynoja muistelee.

Lääkärit onnistuivat kursimaan naulan lävistämän sydämen kasaan, ja Löytynoja selvisi. Onnettomuuden jälkeen naulapyssyyn tarttuminen pelotti, mutta siihen tottui pian. Löytynoja työskentelee edelleen rakentamisen parissa, mutta huolehtii turvallisuudesta entistä paremmin.

– Mikään ei oikeastaan muistuta minua onnettomuudesta. Sydän toimii niin kuin ennenkin, enkä ole ajatellut koko tapausta pitkiin aikoihin.

Studio55/Elina Rantalainen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja